Danas su s rive u Baškoj Vodi uklonjene dvije palme. Palme je napala crvena palmina pipa koja se nekoliko zadnjih godina sve više širi u Dalmaciji.

– Naše službe danas su uklonile dvije palme jer ih je napala palmina pipa. Nažalost, ovo je samo nastavak uklanjanja palmi od lani kada je dio palmi također uništio ovaj nametnik. Želimo ukloniti palme prije nego se pipa probudi i krene napadati zdrave palme. U stalnoj smo suradnji s Cianom, no niti nakon njihovog zahvata nema garancija da će se palma sigurno očistiti od ovog nametnika – kazao nam je načelnik Baške Vode Joško Roščić.

Crvena palmina pipa (Rhynchophorus ferrugineus) invazivni je štetnik koji na najagresivniji način napada palme, a širi se velikom brzinom poput infekcije. Ipak, odmah treba reći kako taj štetnik nije opasan za ljude, niti za životinje ili ostale biljke.

Kako sačuvati palmu od napada pipe?

Palmin drvotoč (Paysandisia archon) i crvena palmina pipa (Rhynchophorus ferrugineus) jedni su od najvažnijih štetnika na palmama, jer njihov napad uzrokuje potpuno propadanje biljke domaćina.

Početak srpnja je vrijeme drugog tretiranja protiv palminog drvotoča i zato obavještavamo posjednike palmi o važnosti zaštite palmi protiv ovog štetnika.

Palmin drvotoč (Paysandisia archon) i crvena palmina pipa (Rhynchophorus ferrugineus) jedni su od najvažnijih štetnika na palmama, jer njihov napad uzrokuje potpuno propadanje biljke domaćina.

Najčešći njihovi domaćini koje susrećemo kod nas su: kanarska datulja (Phoenix canariensis), visoka žunara (Trachycarpus fortunei), kalifornijska lepezasta palma (Washington filifera) i niska žumara (Chamaerops humilis). Palmin drvotoč preferira palme visoke žumarae, dok crvena palmina pipa preferira palme kanarske datulje. Palmin drvotoč je prisutan i aktivan već nekoliko godina na našem području (Istra).

Simptomi napada su prisutnost piljevine na kruni, izgriženo lišće, i nakošeno i klimavo deblo same palme. Na kraju, palme se suše.

Često se na okućnicama mogu vidjeti potpuno suhe palme i one bi se trebale iskrčiti, a biljne dijelove bi trebalo ili spaliti ili uništiti u stroju za preradu biljnih ostataka. Ako je napadnut samo vegetativni vrh palme, a ona je još “živa“, može se pilom rezati palmu do zdravog tkiva.

Palme koje pokazuju znakove napada, a i one koje naoko izgledaju zdrave, potrebno je zaštititi. Jedini pripravak koji je imao dozvolu za tu namjenu na osnovi je klorpirifosa, Pyrinex 48 EC. Međutim, pripravku je prestala važiti registracija 25. ožujka 2016, krajnji rok za prodaju zaliha je bio 25. rujna 2016. dok je krajnji rok za primjenu zaliha 25. rujna 2017.

Treće tretiranje treba provesti u rujnu. Količina škropiva ovisi o veličini palme, u prosjeku iznosi 20-25 litara po palmi.

Tretiranje je potrebno provesti po lijepom i mirnom vremenu, naravno uz obavezno korištenje zaštitne opreme. (Agrobiz.hr)1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime