Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovo su najveće greške kod pripreme bolognese umaka. Radite li ih?

Mnogi rade ove katastrofalne greške
D.D. / Foto: Pixabay25. rujna 2024. 17:51
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Špageti Bolognese jedno je od najpopularnijih jela talijanske kuhinje, a na našim prostorima je već desetljećima uobičajeni dio jelovnika mnogih restorana, a mnogima je i jedno od omiljenih kućnih jela. Iako se radi o jelu koje je prilično jednostavno i brzo gotovo, lako ga je i zeznuti, piše Index.

Da podsjetimo, recept za Bolognese umak sastoji se od:

  • mljevene junetine (u originalu se pripremao isključivo s junetinom, a preporuka je koristiti manje mesa koje pušta masnoću, poput svinjetine)
    mrkve
    luka
    celera
    koncentrata rajčice
    maslaca ili maslinovog ulja
    mlijeka
    bijelog vina
    začina - bosiljak, origano, ružmarin, češnjak

Prilikom pripreme treba se držati nekih osnovnih smjernica i količine sastojaka iako ga mnogi vole raditi "odokativno". Evo koje su najčešće greške.

1. Previše rajčice
Bolognese umak nije tipičan umak od rajčice, nego mesni umak s dodatkom rajčice. Ako je stavite previše, umak postaje kiseo i okus mu preuzima rajčica, dok bi u fokusu trebao biti okus mesa.

2. Brzo kuhanje
Ovo je jedna od najvećih grešaka, uz kuhanje umaka na visokoj temperaturi u kombinaciji s kratkim vremenom. Umak se mora kuhati što dulje, i to na laganoj vatri, kako bi se razvili puni i bogati okusi.

3. Izostavljanje mlijeka
Iako mnogi preskaču ovaj korak, on je ključan za balansiranje kiselosti rajčice i davanje punoće okusu, jer smanjivanjem kiselosti rajčice dajemo drugim okusima da dođu do izražaja. Mlijeko dodajte nakon što je meso skuhano, a prije nego što dodajete rajčicu.

4. Nedovoljno prženje mesa
Meso je potrebno dobro zapržiti dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Na ovaj način mljeveno meso dobiva okus, zato izbjegavajte ovaj korak, jer mljeveno meso ne voli kuhanje, nego prženje.

5. Nepravilno sjeckanje povrća
Luk, celer i mrkva moraju biti narezani sitno, a važno je i da su jednakih veličina. Sitno rezanje omogućuje im brže kuhanje, a i to da kao kuhani postanu neprimjetni u umaku, što doprinosi teksturi umaka.

6. Nestavljanje vina
Vino pomaže dubini okusa, ali i naglašava postojeće. Alkohol tijekom kuhanja isparava, a okus koji iza njega ostaje daje karakterističnost umaku.

7. Korištenje neprikladne tjestenine
Iako nije velika pogreška koristiti popularne špagete ili neki drugi tip tjestenine, originalni bolognese poslužuje se uz tagliatelle ili neku drugu tjesteninu koja će bolje držati gusti umak.

8. Dodavanje začina na početku
Neki mogu biti nestrpljivi pa dodati začine odmah na početku kod prženja mesa. Tijekom kuhanja ti će se okusi izgubiti, pa je ispravno pustiti mesu da stvori svoju aromu, a tek pred kraj dodavati začine poput bosiljka i origana.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
92
Haha
11
Nice
30
What?
12
Laž
9
Sad
15
Mad
16
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
4
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
4
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.