Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovo su najčešće greške u pripremi domaće juhe

Naizgled jednostavno jelo u koje se stavljaju voda, povrće, meso i začini u stvarnosti je prava mala kulinarska umjetnost
D.D./Foto: Pixabay25. svibnja 2025. 08:57
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

Miris domaće, bakine juhe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na djetinjstvo, nedjeljne ručkove i toplinu obiteljskoga stola. Naizgled jednostavno jelo u koje se stavljaju voda, povrće, meso i začini u stvarnosti je prava mala kulinarska umjetnost. Dobra juha ne nastaje slučajno - ona traži strpljenje, osjećaj za ravnotežu i poznavanje ključnih koraka u pripremi, prenosi Index.

Upravo zato nije rijetkost da i iskusni kuhari naprave male, ali važne greške koje rezultiraju juhom bez karaktera i okusa. Ako ste se ikada pitali zašto vaša juha nije kao bakina ili što joj nedostaje da bi bila zaista puna okusa, nastavite čitati. U nastavku otkrivamo najčešće pogreške u pripremi domaće juhe - i jednostavne načine kako ih izbjeći.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Kuhanje na prejakoj vatri

Jedna od najčešćih grešaka jest kuhanje juhe na previsokoj temperaturi. Kada juha brzo vrije, dolazi do zamućenja, a okusi se ne stignu razviti. Idealno je pustiti juhu da lagano krčka kako bi sastojci postupno otpuštali aromu i dali dubinu okusu.

Nedovoljno dugo kuhanje

Juhi je potrebno vrijeme da se skuha i razvije onaj prepoznatljiv okus. Bez obzira na to radi li se o mesnoj ili povrtnoj juhi, što se duže kuha, to su okusi složeniji i bogatiji. Povrtne juhe zahtijevaju barem 45 minuta, a mesne često i 2 do 3 sata laganoga kuhanja.

Korištenje sirova povrća

Stavljanje sirova povrća izravno u vodu često rezultira slabijim okusom. Lagano pirjanje luka, mrkve i celera na malo masnoće prije dodavanja vode juhi će dati puno bogatiji okus, pa ako želite produbiti okus juhe, neka vam pirjanje povrća sljedeći put bude prvi korak.

Previše ili premalo vode

Ako dodate previše vode, to će razrijediti juhu, dok premalo vode može učiniti da juha bude preslana i prejaka okusa. Važno je postići pravu ravnotežu, ovisno o količini sastojaka. Dodajte vodu postupno i ostavite dio da ispari pri kuhanju - tako možete lako ispraviti gustoću i koncentraciju.

Dodavanje soli prerano

Ako posolite juhu na početku, lako možete pretjerati jer se voda tijekom kuhanja reducira. Također, ako kuhate s kockom ili gotovim temeljcem, oni već sadrže sol, pa juhu na početku kuhanja posolite samo umjereno, a kasnije dodajte još malo soli ako bude potrebno.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
3
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Stranci kampirali i bušili stijene na Mosoru: Komunalno redarstvo izlazi na teren
2
min
Stranci kampirali i bušili stijene na Mosoru: Komunalno redarstvo izlazi na teren
Prodana je Zvijezda
3
min
Prodana je Zvijezda
Gospođa izvadila mačetu u taksiju jer joj se nije svidjela glazba, snimka je hit
25
min
Gospođa izvadila mačetu u taksiju jer joj se nije svidjela glazba, snimka je hit
Uhićeni zbog tučnjave su i iz Zagreba i iz Splita. Splićani su napali novinare?
43
min
Uhićeni zbog tučnjave su i iz Zagreba i iz Splita. Splićani su napali novinare?
Četvrtak na splitskoj ribarnici: Svega ima, a cijene pale — šampjer 30 eura, srdela za pet!
55
min
Četvrtak na splitskoj ribarnici: Svega ima, a cijene pale — šampjer 30 eura, srdela za pet!
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Mjesecima nije platio strane radnike u Splitu pa otvorio novi restoran u Zagrebu
    Mjesecima nije platio strane radnike u Splitu pa otvorio novi restoran u Zagrebu
    12. studenoga 2025. 13:31
  • Maskirana skupina u Zagrebu napala splitske učenike. Javila nam se majka: "Pitali su ih odakle su i napali..."
    Maskirana skupina u Zagrebu napala splitske učenike. Javila nam se majka: "Pitali su ih odakle su i napali..."
    12. studenoga 2025. 21:31
  • BEZ STRUJE Napunite mobitel, obavite potrebno: Dijelovi Splita, Podstrane, Trogira, Drvenika i Dalmatinske zagore sljedeća dva dana bez električne energije
    BEZ STRUJE Napunite mobitel, obavite potrebno: Dijelovi Splita, Podstrane, Trogira, Drvenika i Dalmatinske zagore sljedeća dva dana bez električne energije
    12. studenoga 2025. 21:39
  • TRAGIČNA NESREĆA U DALMACIJI Poginula žena, druga prevezena u bolnicu
    TRAGIČNA NESREĆA U DALMACIJI Poginula žena, druga prevezena u bolnicu
    12. studenoga 2025. 18:17
  • Marinko Biškić 'zafibra': "Apsolutno sam protiv brisanja dugova, ti ljudi su lopovi"
    Marinko Biškić 'zafibra': "Apsolutno sam protiv brisanja dugova, ti ljudi su lopovi"
    12. studenoga 2025. 18:23
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.