Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovo su najčešće greške u pripremi domaće juhe

Naizgled jednostavno jelo u koje se stavljaju voda, povrće, meso i začini u stvarnosti je prava mala kulinarska umjetnost
D.D./Foto: Pixabay25. svibnja 2025. 08:57
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Miris domaće, bakine juhe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na djetinjstvo, nedjeljne ručkove i toplinu obiteljskoga stola. Naizgled jednostavno jelo u koje se stavljaju voda, povrće, meso i začini u stvarnosti je prava mala kulinarska umjetnost. Dobra juha ne nastaje slučajno - ona traži strpljenje, osjećaj za ravnotežu i poznavanje ključnih koraka u pripremi, prenosi Index.

Upravo zato nije rijetkost da i iskusni kuhari naprave male, ali važne greške koje rezultiraju juhom bez karaktera i okusa. Ako ste se ikada pitali zašto vaša juha nije kao bakina ili što joj nedostaje da bi bila zaista puna okusa, nastavite čitati. U nastavku otkrivamo najčešće pogreške u pripremi domaće juhe - i jednostavne načine kako ih izbjeći.

Kuhanje na prejakoj vatri

Jedna od najčešćih grešaka jest kuhanje juhe na previsokoj temperaturi. Kada juha brzo vrije, dolazi do zamućenja, a okusi se ne stignu razviti. Idealno je pustiti juhu da lagano krčka kako bi sastojci postupno otpuštali aromu i dali dubinu okusu.

Nedovoljno dugo kuhanje

Juhi je potrebno vrijeme da se skuha i razvije onaj prepoznatljiv okus. Bez obzira na to radi li se o mesnoj ili povrtnoj juhi, što se duže kuha, to su okusi složeniji i bogatiji. Povrtne juhe zahtijevaju barem 45 minuta, a mesne često i 2 do 3 sata laganoga kuhanja.

Korištenje sirova povrća

Stavljanje sirova povrća izravno u vodu često rezultira slabijim okusom. Lagano pirjanje luka, mrkve i celera na malo masnoće prije dodavanja vode juhi će dati puno bogatiji okus, pa ako želite produbiti okus juhe, neka vam pirjanje povrća sljedeći put bude prvi korak.

Previše ili premalo vode

Ako dodate previše vode, to će razrijediti juhu, dok premalo vode može učiniti da juha bude preslana i prejaka okusa. Važno je postići pravu ravnotežu, ovisno o količini sastojaka. Dodajte vodu postupno i ostavite dio da ispari pri kuhanju - tako možete lako ispraviti gustoću i koncentraciju.

Dodavanje soli prerano

Ako posolite juhu na početku, lako možete pretjerati jer se voda tijekom kuhanja reducira. Također, ako kuhate s kockom ili gotovim temeljcem, oni već sadrže sol, pa juhu na početku kuhanja posolite samo umjereno, a kasnije dodajte još malo soli ako bude potrebno.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
3
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
12
min
Advent u srcu Biokova: Malo selo oživjelo tradiciju i blagdanski duh, sve pozivaju na fritule i kuhano vino
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
28
min
Cloudflare ponovno u kvaru: Nakon velikog pada prije mjesec dana, internet je opet pogođen velikim prekidom
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
28
min
Paljenje druge adventske svijeće ove subote u Đardinu: Cjelodnevni program za djecu i koncerti diljem grada
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
35
min
Progutao Fabergé medaljon kako bi ga ukrao, uhvatila ga policija
Bijeg nije uspio: Policija u Bilicama uhvatila 43-godišnjaka s drogom
55
min
Bijeg nije uspio: Policija u Bilicama uhvatila 43-godišnjaka s drogom
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.