Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovo jelo bi trebali jesti stariji od 50 godina za snagu i zdravlje

Ova kombinacija hrani mišiće, mozak, kosti i srce, a pritom se lako priprema
D.D. / Foto: Pixabay / ilustracija18. listopada 2025. 21:54
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

Ulaskom u pedesete, potrebe našeg tijela se mijenjaju. Potrebno nam je više proteina i određenih mikronutrijenata koji pomažu očuvati snagu, spriječiti gubitak mišića i zadržati vitalnost. Dobra vijest? Sve to možete dobiti iz hrane, bez dodataka prehrani i tableta.

Prema riječima Roxana Ehsani, sportske nutricionistice, za "Parade", najbolji obrok za osobe starije od 50 godina je jednostavan i sadrži samo tri sastojka: losos, bulgur i špinat. Ova kombinacija hrani mišiće, mozak, kosti i srce, a pritom se lako priprema, piše Nova.rs.

Losos – saveznik snažnih mišića i zdravog srca

Losos je prava zvijezda među namirnicama koje usporavaju starenje. Jedna porcija (oko 85 grama) sadrži više od 22 grama kvalitetnog proteina, što pomaže u sprječavanju gubitka mišićne mase, čestog problema s godinama.

Osim toga, losos je bogat vitaminom D, koji čuva kosti i imunitet, te vitaminom B12, važnim za energiju i pravilno funkcioniranje živčanog sustava.

Najveće bogatstvo lososa su omega-3 masne kiseline (EPA i DHA). One smanjuju upale u tijelu, ublažavaju bolove u zglobovima i pomažu da mozak ostane oštar i aktivan. Redovita konzumacija lososa povezuje se s manjim rizikom od demencije i kognitivnog propadanja.

Bulgur – žitarica koja čuva probavu i energiju

Sa starenjem se i probava usporava, pa su vlakna ključan dio prehrane. Bulgur je jedno od najbogatijih žita po sadržaju vlakana – oko 8 grama u jednoj šalici kuhanog bulgura (oko 200 g).

Pomaže regulirati probavu, snižava kolesterol, stabilizira šećer u krvi i daje dugotrajan osjećaj sitosti. Osim vlakana, bulgur sadrži magnezij i mangan – minerale koji jačaju kosti, mišiće i krvne žile.

Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu 2 do 3 porcije integralnih žitarica dnevno imaju manji rizik od kroničnih bolesti i žive dulje.

Špinat – hrana za mozak, kosti i vid

Špinat je pravi "superheroj" među povrćem. Samo jedna šalica kuhanog špinata (oko 100 g) može pomoći usporiti kognitivno starenje.

Bogat je kalcijem, magnezijem i vitaminom K, koji čuvaju gustoću kostiju i sprječavaju osteoporozu. Špinat sadrži i antioksidanse lutein i zeaksantin, koji štite vid i smanjuju rizik od degeneracije makule i mrene (katarakte).

Kako pripremiti ovaj obrok

Losos: Posolite i začinite suhim biljem (češnjak u prahu, limunov papar, kopar), pa ispecite na tavi 5 minuta sa svake strane ili u pećnici 10–15 minuta na 200 °C. Možete koristiti i konzervirani losos – samo ga izgnječite vilicom i dodajte u jelo.

Bulgur: Kuhajte ga oko 10 minuta u vodi ili temeljcu. Možete dodati maslinovo ulje, limunov sok ili začinsko bilje.

Špinat: Dodajte ga sirovog u obrok, kratko propirjajte na maslinovu ulju ili umiješajte u topli bulgur – ugrijat će se i omekšati za minutu.

Ideje za posluživanje

  • Proteinska salata – pomiješajte bulgur i špinat, dodajte losos te maslinovo ulje s limunom.
  • Toplo jelo iz tave – na maslinovu ulju propirjajte bulgur, dodajte sojin umak i špinat, a na kraju komadiće lososa.
  • Zdrava zdjela – bulgur kao baza, losos iz konzerve, špinat i povrće po izboru (mrkva, rajčica, paprika).

Kombinacija proteina, vlakana, zdravih masti i antioksidansa iz lososa, bulgura i špinata čini ovaj obrok savršenim za osobe starije od 50 godina. Podržava mišiće, probavu, mozak i kosti, a lako se priprema i ukusna je.

Ako tražite jednostavan način da starite zdravo i snažno – ovo je tanjur koji vam to omogućuje, piše Nova.rs.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Otvorene su prijave na radionicu dokumentarnog filma pod mentorstvom Tonćija Gaćine
7
min
Otvorene su prijave na radionicu dokumentarnog filma pod mentorstvom Tonćija Gaćine
U dvorište OŠ Strožanac bačeno je eksplozivno sredstvo
21
min
U dvorište OŠ Strožanac bačeno je eksplozivno sredstvo
Tajni razgovori, zabranjeni osjećaji i prijetnje: Domazet kopa sve dublje, a Cviti na vrata dolazi prosac
31
min
Tajni razgovori, zabranjeni osjećaji i prijetnje: Domazet kopa sve dublje, a Cviti na vrata dolazi prosac
Petar Pan – bajkovit spoj glazbe, plesa i mašte koji će Koncertni laboratorij Hrvatskog doma pretvoriti u nezaobilazno mjesto predblagdanske umjetničke čarolije
41
min
Petar Pan – bajkovit spoj glazbe, plesa i mašte koji će Koncertni laboratorij Hrvatskog doma pretvoriti u nezaobilazno mjesto predblagdanske umjetničke čarolije
Dojava o bombi na sudu je bila lažna, nastavlja se suđenje Petraku u Splitu
59
min
Dojava o bombi na sudu je bila lažna, nastavlja se suđenje Petraku u Splitu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • POLICIJA RASTJERALA MASOVNU TUČNJAVU MALOLJETNIKA NA TRSTENIKU: "Bili su spremni pobjeći, ali smo ih zaustavili"
    POLICIJA RASTJERALA MASOVNU TUČNJAVU MALOLJETNIKA NA TRSTENIKU: "Bili su spremni pobjeći, ali smo ih zaustavili"
    16. studenoga 2025. 21:27
  • Od sutra je velika akcija policije na prometnicama. Ovo morate, znati, evo detalja
    Od sutra je velika akcija policije na prometnicama. Ovo morate, znati, evo detalja
    16. studenoga 2025. 16:44
  • Nicolierova majka: "Ne želim se vratiti u Francusku. U Hrvatskoj imam neki mir, način života u miru"
    Nicolierova majka: "Ne želim se vratiti u Francusku. U Hrvatskoj imam neki mir, način života u miru"
    16. studenoga 2025. 23:02
  • Cure detalji zločina u Mostaru: Ubojica je sin poznatog nogometaša
    Cure detalji zločina u Mostaru: Ubojica je sin poznatog nogometaša
    17. studenoga 2025. 07:33
  • Vrlo rijetka pojava u studenom, prosječno najkišovitijem mjesecu na Jadranu. Očito ne i ove godine
    Vrlo rijetka pojava u studenom, prosječno najkišovitijem mjesecu na Jadranu. Očito ne i ove godine
    16. studenoga 2025. 15:43
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.