Stručnjak za epidemiologiju i ljudsko zdravlje koji je predvidio da će lockdown svijetu donijeti više štete nego koristi objavio je rezultate svog znanstvenog istraživanja.

Ovo je vijesti koja bi mogla malo smiriti paniku i dramu zbog rasta broja zaraženih u zadnje vrijeme. John Ioannids, vodeći svjetski stručnjak za epidemiologiju i ljudsko zdravlje s američkog sveučilišta Stanford koji je još u ožujku predvidio da će lockdown svijetu donijeti više štete nego koristi objavio je rezultate svog znanstvenog istraživanja koji bi ozbiljno mogli narušiti reputaciju svih onih koji su najavljivali ogromni broj mrtvih tijekom COVID-19 pandemije.

Ioannidis prije svega upozorava na procjenu Svjetske zdravstvene organizacije da je do listopada zaraženo oko deset posto svjetske populacije te temeljem velikog broja studija prikupljenih po cijelom svijetu dolazi do zaključka kako je globalna stopa smrtnosti tzv. IFR – (infection fatality rate) 0,15-0,20 posto u općoj populaciji, dok je kod ljudi mlađih od 70 godina smrtnost svega 0,03-0,04 posto. A to su brojevi koji su daleko od onih koji su izazvali paniku i val lockdowna.

Ioannidis je jako kritičan prema ranijim procjenama visoke smrtnosti te piše kako su „neodgovorno širene u medijima i na društvenim mrežama“, a bile su bazirane na ekstremnim pogreškama i neodrživim modelima te fokusirane prvenstveno o na zemlje s visokom smrtnošću, kao i rađene od strane neiskusnih autora.

Tome nemamo što više što dodati ali ne sumnjamo da će domaći zastrašivači i širitelji panike imati pa čekamo da se genijalci oglase i smisle novu strašidbu.

Pogledajte video ovdje. 


Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
3
Hagić
7
Hmmm
2
Plač
3
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime