Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovo je recept za domaću granolu. Uživajte u pripremi i odličnom, zdravom doručku

Pri serviranju doručka možete dodati svježe borovnice ili maline. Svježina voća dodatno će poboljšati okus. Ja volim granolu preliti jogurtom, a vi možete mlijekom ili nekim drugim pripravkom, poput bademovog mlijeka. Uživajte i javite dojmove!
SANDRA & DANE TAHIROVIĆ / Foto: Igor Jakšić, Zora Bila12. siječnja 2025. 00:48
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Zagazili smo lijepo u 2025. godinu. Nema nazad, ali nema ni potrebe. Idemo jako i odlučno naprijed, bez obzira na sve. Bliži nam se najdepresivniji dan u godini, poznatiji kao Blue Monday. Po imenu već znate tko ga je "izmislio". Treći je to ponedjeljak u siječnju, kada, kako kažu, već dolaze u pitanje sve donesene odluke za novu godinu. Depresivan je, kažu, i zbog novca, ali to kod nas ne prolazi, jer para nema, pa ni pare nisu problem.

Prve novogodišnje odluke koje se najčešće odbacuju su, naravno, dijeta i vježbanje. Dijeta je posljedica veselih druženja u prosincu, a vrhunac svega je božićni stol i blagovanje u slanom i slatkom do iznemoglosti. Ali, Trinaesto prase ima ideju za vas: preskočimo taj ponedjeljak zajedno. Imamo dovoljno vremena za pripremu.

Toga dana, odmah po ustajanju, krenite sretno i ofenzivno. Recimo, jaja s pancetom. Ili samo panceta, ako ste na dijeti. Domaća "adidaška". Ona ne stvara depresiju. Do ručka pojedite malo čokolade, jer ona je uvijek dobra. Za ručak nešto iz kategorije hrane za utjehu. Primjerice, hrskava pohana piletina i, vjerujte, neće biti problema. Obavezno čaša vina. Ponovite malo tamne čokolade i već ste do ručka preživjeli najdepresivniji dan u godini. Ako uz to bude i južno vrijeme, pa dođe do nekog lošeg spoja u glavi, nema brige. Recept je tu, lako ostvariv, kako biste ga elegantno zaobišli. Ne zaboravimo – ono smo što jedemo. Dobra hrana može uvelike podići naše raspoloženje. Dobro pripremljena hrana.

Izgladnjivanje i bumerang dijete

Sad kad smo složili ratni plan protiv depresije, idemo dalje. Dijeta kao posljedica veselih prosinačkih druženja logičan je izbor mnogih. No, vaše omiljeno prase nije ljubitelj ideje da svima odgovara isti način prehrane i da će svaka dijeta donijeti željeni rezultat. Ono što sigurno trebate izbjegavati su izgladnjivanje i bumerang dijete. Da ne biste preko noći izgubili kilograme, pa ih još brže vratili i dodali.

Osnova je u mijenjanju navika. Vaše prase ove je godine odlučilo pokušati uvesti doručak. Doručak je, naime, temelj zdravog načina prehrane. I to ne doručak pun loših masti i još lošijih šećera, nego zdrav doručak. Za svaki proces potrebno je vrijeme, pa tako i za ovu naviku. Ja sam se odlučio za granolu i jogurt. Naime, nakon buđenja odmah krećem na posao i jednostavno sam se navikao da nemam vremena za doručak. Na ovaj način pokušat ću uvesti zdrav i jednostavan doručak koji se lako i brzo priprema. Jedna kućna priprema domaće granole dovoljna je za zalihu koja može trajati i mjesec dana.

Po pripremi granolu stavite u staklenke i čuvajte je na suhom i tamnom mjestu. Ako imate sef u kući i prazan je, to je idealno mjesto za čuvanje granole. Šalim se, naravno. Donosimo recept za domaću granolu. Uživajte u pripremi i odličnom, zdravom doručku!


Domaća granola

  • 200 g zobenih pahuljica
  • 30 g mljevenih sjemenki lana
  • 50 g suncokretovih sjemenki
  • 20 g sezama
  • 100 g orašastih plodova (primjerice orasi, bademi, lješnjaci)
  • 3 žlice meda
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 žlica vode
  • Mljeveni cimet
  • Vanilin šećer
  • 50 g listića kokosa
  • 150 g suhog voća (grožđice, brusnice, marelice – veće komade narezati na manje)

Ovo je moja omiljena granola, a vi slobodno kombinirajte suho voće i kokos po vlastitoj želji.

Priprema:

Kokosovo ulje i med zagrijte dok se ulje ne otopi. Sve sastojke, osim suhog voća i listića kokosa, dobro izmiješajte i istresite u pleh obložen papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva i pecite oko 20 minuta. Nakon pečenja dodajte suho voće i listiće kokosa. Ostavite granolu u plehu da se hladi, i to do dva sata. Posložite u staklenke.

Posluživanje:

Pri serviranju doručka možete dodati svježe borovnice ili maline. Svježina voća dodatno će poboljšati okus. Ja volim granolu preliti jogurtom, a vi možete mlijekom ili nekim drugim pripravkom, poput bademovog mlijeka. Uživajte i javite dojmove!


 

I dalje šaljite svoja pitanja na info@zorabila.com – na najzanimljivije pitanje odgovorit ćemo u idućoj kolumni. Bez zadrške i bez zaprške, čitajte Trinaesto prase.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
8
Haha
1
Nice
2
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.