Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovo je najnezdraviji način pripreme jaja: Mnogi prave istu grešku

Osim načina na koji ih spremate, bitno je i s čime ih jedete
D.D. / Foto: Pixabay8. studenoga 2024. 08:51
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Bjelanjci su nevjerojatan vegetarijanski izvor proteina, a žumanjci su prepuni vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindsay Wengler.

No, kako biste iz jaja izvukli najbolje, trebali biste paziti kako ih pripremate. Iako ne postoji “pogrešan” način pripreme jaja, neke metode nisu zdrave kao druge.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje u puno ulja i na jakoj vatri.

“Pržite li jaja na maslacu, mogli biste poništiti neke od zdravstvenih prednosti jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i niskim udjelom zasićenih masti, ali čim dodate maslac u smjesu, zasićene masti u vašem jelu rastu. To je nešto što ne želimo, jer je prekomjerna količina zasićenih masnoća u prehrani usko povezana sa srčanim bolestima”, kaže dijetetičarka Katherine Basbaum.

“Dijetetske smjernice za Amerikance 2020.-2025. predlažu smanjenje unosa zasićenih masti na manje od 10 posto ukupnih kalorija dnevno. Korištenje zasićenih masnoća u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdrave masnoće koje se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti”, tvrdi dijetetičarka Tara Tomaino.

Tomaino dodaje da ne morate izbjegavati samo maslac. Kokosovo ulje i mast od slanine također su loši, kao i kuhanje jaja u loncu ili kajgana koja sadrže velike količine zasićenih masti u obliku vrhnja ili sira.

Korištenje tih sastojaka može umanjiti visok nutritivni profil jaja. Jedino što je nezdravije od prženja jaja je prženje na jakoj vatri, prenosi N1.

” Kuhanje na visokim temperaturama oksidira ulja, što može potaknuti upalu u tijelu. Stoga biste trebali koristiti ulja koja oksidiraju samo na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako biste to spriječili”, objašnjava dijetetičarka Rebecca Washuta.

Koji je najbolji način pripreme jaja?
“Priprema jaja s minimalnom masnoćom ili korištenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada su zdravije alternative. Tvrdo kuhana ili poširana jaja način su pripreme jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom”, pojašnjava Tomaino.

Osim načina kuhanja, važno je i s čim jedete jaja.

“Poslužite jaja s obilnom porcijom povrća za dodatne hranjive tvari i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, špinata i rikule izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput šparoga, brokule, paprike i luka”, savjetuje Tomaino.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
3
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
7
min
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
17
min
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
28
min
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
Dolazak Svetog Nikole u Kaštel Sućurac uz obilje pjesme, veselja i dobre hrane
36
min
Dolazak Svetog Nikole u Kaštel Sućurac uz obilje pjesme, veselja i dobre hrane
Puljak organizira predavanje o umjetnoj inteligenciji: "Hoćemo li uskoro stvoriti superinteligenciju?"
43
min
Puljak organizira predavanje o umjetnoj inteligenciji: "Hoćemo li uskoro stvoriti superinteligenciju?"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.