Hrana koju jedete može imati itekako velik utjecaj na vaše zdravlje, a između ostaloga i na zdravlje vaše gušterače, donosi Cleveland Klinika.
Dr. Prabhleen Chahal napominje kako postoje namirnice koje biste trebali izbjegavati ako imate problema s gušteračom, ali i kako ih ne biste dobili.
Kad god je moguće, klonite se pržene ili punomasne hrane, kao i hrane s visokim udjelom šećera, a svakako ograničite: crveno meso, mesne prerađevine, pomfrit, čips, majonezu, margarin i maslac, punomasne mliječne proizvode i kolače.
Zašto su te namirnice štetne?
Vaša gušterača prerađuje većinu masti koju pojedete. Dakle, što više jedete, gušterača više radi. Hrana s visokim udjelom masti i jednostavni šećeri također povećavaju razinu triglicerida, što povećava količinu masti u krvi i povećava rizik od akutnog pankreatitisa. Istraživanja također pokazuju da prerađeno meso i crveno meso povećavaju rizik od raka gušterače, objašnjava dr. Chahal, prenosi Index.