Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovo je jedino povrće koje je bolje smrznuto nego svježe

Kuhari složni
D.D. / Foto: Pixabay / ilustracija28. listopada 2025. 21:22
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

Svaki kuhar ima jedno jelo koje uvijek oduševi društvo. U ovom slučaju, riječ je o jednostavnom receptu čiji je glavni sastojak – zamrznuti grašak. Autorica priče otkriva kako upravo taj recept, varijacija poznatog pesta od graška, redovito izaziva oduševljenje njezinih prijatelja. Još bolja vijest? Sastojci su obično već u smočnici ili zamrzivaču, što ga čini savršenim izborom za brzi obrok bez stresa.

Kako je grašak promijenio svijet zamrznute hrane

Zamrznuti grašak ima zanimljivu povijest. Još 1920-ih godina Clarence Birdseye, nadahnut tehnikama brzog zamrzavanja koje je vidio kod Inuita, razvio je tehnologiju kojom se povrće može brzo smrznuti, a da pritom zadrži okus i hranjive tvari. Grašak je bio među prvim povrćem koje je komercijalno zamrzavano – i time je zauvijek promijenio prehrambenu industriju. Od tada, ovaj sitni zeleni plod ostaje sinonim za praktičnost, svježinu i svestranost u kuhinji, piše Simply Recipes.

Što kažu kuharski stručnjaci?

Na pitanje postoji li povrće koje je bolje zamrznuto nego svježe, kuhari su jednoglasni – grašak pobjeđuje bez konkurencije.

Anthea, kuharica i autorica kuharica, ističe kako "omjer uloženog truda i rezultata nije u korist svježeg graška". "Zamrznuti grašak nije samo praktičniji, već svježi često zna imati neugodnu teksturu", dodaje ona.

Grace Bianco, poznata po blogu Tastefully Grace, slaže se: "Svježi grašak brzo gubi slatkoću i postaje brašnast ako se ne pojede odmah. Zamrznuti grašak, koji se blanšira i zamrzava na vrhuncu zrelosti, zadržava slatkast okus i savršenu teksturu. Uz to, dolazi već očišćen i spreman za uporabu – velika ušteda vremena!"

Michelle Williams iz Coffee and Champagne priznaje da je sa svježim graškom uvijek "utrka s vremenom". "Ako ga ne skuham odmah, već sutradan je mekan i izboran. Zamrznuti grašak, s druge strane, čeka savršeno očuvan dok ga ne poželim iskoristiti."

Kuhar Dan Pelosi, poznat na društvenim mrežama kao Grossy Pelosi, otkriva da mu je grašak uvijek pri ruci. "Dodajem ga u sve – posljednje dvije minute kuhanja tjestenine, u svježe kuhanu rižu, pa čak i u kupovno butter chicken jelo. Odlično se uklapa, a otapa se gotovo trenutno." Pelosi se, ironično, jedino odlučuje za svježi grašak kad priprema – pesto od graška.

Mali zeleni heroj svakodnevne kuhinje

Grašak, bilo u kremastom pestu, proljetnoj juhi ili jednostavno kao prilog, pokazuje kako skromna namirnica može imati velik utjecaj na svakodnevno kuhanje. Zahvaljujući tehnologiji zamrzavanja staroj više od stoljeća, danas uživamo u okusu svježeg graška tijekom cijele godine – bez obzira na sezonu, javlja Simply Recipes.

Zamrznuti grašak nije samo praktičan izbor – on je dokaz da ponekad najjednostavnije namirnice kriju najviše kulinarskih čarolija.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
2
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Koliko ljudi se okupilo u Vukovaru na Koloni sjećanja?
9
min
Koliko ljudi se okupilo u Vukovaru na Koloni sjećanja?
Splićanin Duško o božićnicama: "Trebala bi biti barem jedna prosječna plaća. Ako nema grad, neka da država”
27
min
Splićanin Duško o božićnicama: "Trebala bi biti barem jedna prosječna plaća. Ako nema grad, neka da država”
Stručnjak otkriva jednostavno pravilo koliko možete trošiti bez grižnje savjesti
30
min
Stručnjak otkriva jednostavno pravilo koliko možete trošiti bez grižnje savjesti
Detalji iz kraljevskog braka. Ovako je Charles izbjegavao intimne odnose s princezom Dianom: "'Draga, mislim da bih..."
41
min
Detalji iz kraljevskog braka. Ovako je Charles izbjegavao intimne odnose s princezom Dianom: "'Draga, mislim da bih..."
Tajna savršene slanine: Evo kako je pripremiti bez tave i bez muke
57
min
Tajna savršene slanine: Evo kako je pripremiti bez tave i bez muke
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Krenuli radovi kod Dugopolja, onda je uslijedilo iznenađujuće otkriće: Evo što je otkriveno
    Krenuli radovi kod Dugopolja, onda je uslijedilo iznenađujuće otkriće: Evo što je otkriveno
    18. studenoga 2025. 17:43
  • BEZ STRUJE Nemojte da vas iznenadi, obavite potrebno: Dijelovi Splita, doline Neretve i omiškog zaleđa sljedeća dva dana bez električne energije
    BEZ STRUJE Nemojte da vas iznenadi, obavite potrebno: Dijelovi Splita, doline Neretve i omiškog zaleđa sljedeća dva dana bez električne energije
    18. studenoga 2025. 19:02
  • Torcida skandirala "Vukovar! Škabrnja!", a zatim je krenula pjesma "Moja domovina"
    Torcida skandirala "Vukovar! Škabrnja!", a zatim je krenula pjesma "Moja domovina"
    18. studenoga 2025. 20:27
  • Uhićena dva policajca iz Dalmacije. Jedan završio u pritvoru, drugi zaradio kaznenu prijavu. Evo što su napravili
    Uhićena dva policajca iz Dalmacije. Jedan završio u pritvoru, drugi zaradio kaznenu prijavu. Evo što su napravili
    18. studenoga 2025. 19:14
  • "Pobit ću sve u Splitu, Zadru i Šibeniku": Prijetnja koja otkriva razmjere zločinačkog plana
    "Pobit ću sve u Splitu, Zadru i Šibeniku": Prijetnja koja otkriva razmjere zločinačkog plana
    18. studenoga 2025. 12:00
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.