Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ove proizvode nikad ne ispirati u vodi prije konzumacije, pogledajte zašto

Radite li ovo?
D.D. / Foto: Pixabay24. veljače 2022. 00:00
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Poznato je da povrće treba brzo isprati prije nego što ga narežete i dodate u zdjelu, iako se možda čine čistima. Ali koliko god vodili računa o higijeni, bilo koje lisnato povrće koje dolazi u pakiranju na kojem piše da je oprano i spremno za upotrebu ne bi se trebalo dodatno prati, kažu stručnjaci.

“Ponovno pranje kod kuće može povećati rizik da lisnato povrće pokupi bakterije iz vašeg sudopera, , daski za rezanje, zdjela ili bilo kojih drugih kuhinjskih površina s kojima bi povrće moglo doći u kontakt tijekom pranja”, kaže nutricionistkinja Neva Cochran.

Vrlo je vjerojatno da ćete kontaminirati prethodno oprano povrće ako ga opet ispirete

Nitko ne voli ideju konzumacije kontamirane hrane pripremljene u neurednoj kuhinji. Ipak, čak i najurednije kuhinje nisu dovoljno čiste poput prostora u kojima se priprema prethodno oprano zeleno povrće.

“Lisnato povrće u zapakiranim vrećicama na kojima piše “spremno za konzumaciju” su proizvedeni u tvornicama koje nadziru regulatorna tijela”, govori Cochran.

Drugi stručnjaci ističu da su moderni procesi i tehnike omogućile da se lakše transportira lisnato povrće spremno za konzumaciju koje je sigurno za jelo.

“Prethodno oprano povrće tretira se mješavinom vode i sredstvom za dezinfekciju hrane poput vodikovod peroksida ili klora”, tvrdi Randy Wrono, profesor na Sveučilištu Cornell.

Američki CDC tvrdi i da ne biste trebali prati meso prije kuhanja

Nije samo prethodno oprano zeleno povrće jedino što ne biste smjeli prati prije kuhanja. Prema Američkom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), pratnje mesa, peradi i jaja također je loša ideja. “Pranje sirovog mesa, piletine, puretine ili jaja može proširiti bakterije po vašem sudoperu i ostalim površinama u kuhinji”, upozorava agencija i dodaje da ti mikrobi mogu preću na drugu hranu poput salata ili povrća i možete se zaraziti.

Američka služba za agrikulturu tvrdi da više nije potrebno ispirati meso zahvaljujući trenutnim komercijalnim načinima pranja.

“Iako je pranje “za uklanjanje prljavštine, sluzi, masti ili krvi možda bilo prikladno prije nekoliko desetljeća kada su mnogi klali i pripremali vlastitu hranu, moderni sustav sigurnosti hrane to ne zahtijeva”, tvrde oni. Dodaju da se meso i perad pomno čisti tijekom cijelog procesa, stoga je dodatno pranje nepotreban rizik, piše N1.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ovo je najgora hrana za vaše srce
4
min
Ovo je najgora hrana za vaše srce
Preminula jedna od žena koje su sinoć ranjene u pucnjavi. Počinitelj je još u bijegu
16
min
Preminula jedna od žena koje su sinoć ranjene u pucnjavi. Počinitelj je još u bijegu
Što će biti s Livajom u derbiju?
26
min
Što će biti s Livajom u derbiju?
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
5
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
6
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.