Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ove greške u kuhinji i profesionalci rade

Sigurno i vi činite neke od njih
D.D. / Foto: Pixabay28. rujna 2025. 18:45
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U kuhinji često vladaju stroga pravila - što se smije, a što nikako ne bi trebalo raditi. Od načina čuvanja namirnica do održavanja posuđa, neprestano slušamo savjete i upozorenja stručnjaka, bake ili kulinarskih blogova. Ipak, postoje "pogreške" koje mnogi od nas rade, a koje zapravo i nisu tako strašne kako se čine.

Neke navike, poput pranja drvenih daski u perilici posuđa ili držanja začina pored štednjaka, u praksi ne donose katastrofalne posljedice - dapače, često nam olakšavaju svakodnevno kuhanje. The Kitchn je upitao nekoliko stručnjaka da otkriju koje su to kuhinjske "pogreške" zapravo sasvim prihvatljive, prenosi Index.

Držanje začina pokraj štednjaka

Iako toplina može skratiti rok trajanja začina, zbog čega se ne preporučuje držati ih blizu štednjaka, praktičnost ponekad pobjeđuje. To potvrđuje i Scott Schrader, stručnjak za čišćenje u tvrtki CottageCare. Njemu je važnije da su mu začini nadohvat ruke tijekom kuhanja nego rizik od kraćeg roka trajanja. "Iskreno, trošim ih dovoljno brzo da svježina nikada nije bila problem", kaže Schrader.

Pranje drvenih kuhača i daski u perilici posuđa

Drvo i perilica posuđa ne idu zajedno - ili možda ipak idu? Kuhar Thomas Odermatt ima drvenu kuhaču 10 godina koja je preživjela stotine ciklusa pranja u perilici. Priznaje da se to prvi put dogodilo slučajno, u žurbi, no kuhača je ujutro izašla neokrznuta. Sada je to uobičajena praksa, a sapun i voda neće uništiti ni vašu drvenu dasku za rezanje.

"Stari mitovi govore da se drvene daske ne smiju stavljati u vodu ili perilicu jer će se iskriviti i postati leglo bakterija", kaže Michael Williams, osnivač Michael's Cleaninga. "No, svoju drvenu dasku imam desetljećima i nikada nisam imao problema."

Njegova tehnika: namočite dasku u vodi i octu nekoliko minuta, a zatim operite sapunom i vodom. "To je dezinficira, učinkovito čisti i sprječava iskrivljavanje", objašnjava.

Kupovina kuhinjskih alata s jednom namjenom

Stručnjaci za organizaciju prostora često savjetuju da izbjegavamo alate koji služe samo jednoj svrsi, no neki od njih uistinu zaslužuju mjesto u našoj kuhinji. Primjer je preša za češnjak. Iako služi samo jednoj svrsi, radi je toliko dobro i često da je nezamjenjiva. Štedi vrijeme, a lako se pere u perilici posuđa. Naravno, češnjak se može kupiti već nasjeckan ili ga možete sami sjeckati, ali kada alat svoj jedini posao obavlja savršeno, opravdava svoje postojanje.

Korištenje sapuna na tavama od lijevanog željeza

Iako se vjeruje da sapun uništava zaštitni sloj na posuđu od lijevanog željeza, mnogi profesionalci ga koriste bez problema. Food blogerica Marissa Stevens svoju tavu redovito pere deterdžentom - i nema nikakvih problema.

"Sve dok je tava dobro osušena prije spremanja, ostaje u izvrsnom stanju. Znam da se to protivi mnogim vjerovanjima o lijevanom željezu, ali meni to funkcionira godinama", ističe Stevens.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
5
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
5
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
5
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
5
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
5
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.