Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovaj sastojak je ključan za najbolje špagete bolonjez

Vaš bolonjez će prštati od okusa
D.D. / Foto: Pixabay4. travnja 2025. 07:40
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Špageti bolonjez imat će puno bolji okus ako im se doda samo jedan dodatni sastojak. Riječ je o sastojaku koji nikada ne pomišljamo dodati ovom klasičnom talijanskom jelu, prenosi N1.

Obično se sastoji od luka, češnjaka, rajčica i mljevene govedine, sve kuhano i posluženo preko tjestenine.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Recept za špagete bolonjez Nickyja Corbishleyja pripremit ćete za samo 30 minuta.

Corbishleyev tajni sastojak špageta bolognese nevjerojatnog okusa je – Worcestershire umak, začin i sastojak za kuhanje koji se obično koristi u klasičnim britanskim jelima.

Recept za bolonjez

Kuharica je podijelila svoj recept na Kitchen Sanctuary i navela potrebne sastojke. Ona koristi:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 sitno nasjeckani luk
  • 2 mljevena češnja češnjaka
  • 1 oguljena i sitno narezana mrkva
  • 3 sitno narezana kestena
  • 450g ili 400g mljevene junetine
  • 120 ml (1/2 šalice) crnog vina
  • 3 žlice pirea od rajčice
  • 1 žličica sušenog origana
  • ½ žličice suhe majčine dušice
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • 1 goveđa kocka za temeljac, izmrvljena
  • 2 konzerve od 400 g sitno nasjeckane rajčice
  • ½ žlice smeđeg šećera
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice crnog papra
  • 300g suhih špageta ili svježe tjestenine

Najprije zagrijte ulje na tavi, a zatim pet minuta pržite luk. Zatim se dodaje češnjak i kuha još jednu minutu.

Zatim se dodaju mrkva i gljive i kuha ih se s češnjakom i lukom između dvije i tri minute. Nakon toga na redu je dodavanje mljevene junetine i kuhanje pet-šest minuta.

Dodajte vino i pustite da prokuha dvije do tri minute te pustite da se reducira za trećinu. Zatim dodajte pire od rajčice, origano, majčinu dušicu, Worcestershire umak, goveđu kocku, konzervirane rajčice, smeđi šećer, sol i papar. Zakuhajte i smanjite vatru te ostavite da lagano kuha između 15 i 20 minuta.

Možete istovremeno kuhati tjesteninu u slanoj vodi između 12 i 15 minuta, kuhajući je dok ne postane al dente. Zatim, vrijeme je da poslužite špagete u zdjelicama i na njih žlicom stavite bolonjez.

Worcestershire umak popularan je umak u Velikoj Britaniji. Izumili su ga farmaceuti John Wheeley Lea i William Henry Perrins u gradu Worcesteru u Worcestershireu tijekom prve polovice 19. stoljeća.

Od tada ga ljudi koriste na hamburgerima i odrescima te pri kuhanju jela poput čobanca i goveđeg gulaša.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
3
Haha
2
Nice
1
What?
0
Laž
2
Sad
1
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Završio je prvi Advent na Pazariću, pogledajte kako je bilo
4
min
Završio je prvi Advent na Pazariću, pogledajte kako je bilo
BEZ MILOSTI Na Pazaru održano natjecanje u - žderanju
16
min
BEZ MILOSTI Na Pazaru održano natjecanje u - žderanju
Službeno potvrđen i treći slučaj opasne bakterije u Hrvatskoj
30
min
Službeno potvrđen i treći slučaj opasne bakterije u Hrvatskoj
Uoči božićnih blagdana, bez električne energije bit će veliki dijelovi Splita, dio Kaštela, Vrgorca i Sinja
37
min
Uoči božićnih blagdana, bez električne energije bit će veliki dijelovi Splita, dio Kaštela, Vrgorca i Sinja
Legenda Hajduka stigla iz Njemačke na Poljud, komentirao je današnju utakmicu
40
min
Legenda Hajduka stigla iz Njemačke na Poljud, komentirao je današnju utakmicu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    21. prosinca 2025. 12:50
  • Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    21. prosinca 2025. 09:53
  • Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
    Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
    20. prosinca 2025. 21:35
  • Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    21. prosinca 2025. 12:44
  • VIDEO Neviđen led na Kupresu, auta slijeću s ceste
    VIDEO Neviđen led na Kupresu, auta slijeću s ceste
    21. prosinca 2025. 15:25
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.