Ovaj planinarski objekt na Mosoru napravili su još Austrijanci. S njega se pruža jedan od najljepših pogleda na Split i otoke

Posjetili smo lugarnicu ovog vikenda, a što smo snimili, pogledajte u foto galeriji

Planinarska kuća Lugarnica nalazi se u kršu na zapadnom dijelu Mosora, na Užinskoj kosi. Sagrađena je 1903. i služila je kao šumarska lugarnica. Objekt se nalazi na 872 m nadmorske visine. Dva su glavna puta kako mu prići; najčešće planinari koriste planinarsku stazu od parkirališta u Gornjem Sitnom, preko Zagrađa. Drugi put vodi iz Žrnovnice, preko Miličevića jame. Ovaj put je strmiji i zahtjevniji, ali je i ljepši za povratak.


Stara lugarnica je 1994. stradala od udara groma, ali je nakon toga obnovljena. Kuća sada ima kuhinju sa štednjakom na drva i blagovaonicu, dnevni boravak, sobu sa skupnim ležajem na dvije etaže, pitku vodu i struju.

S lugarnice se pruža veličanstven pogled na Split, Kaštelanski zaljev, srednjodalmatinske otoke, na pučinske otoke poput Jabuke i Sv. Andrije, a ponekad se vide i vrhovi Apenina.

Nakon hladnog proljeća, vegetacija je u ovom dijelu planine u punom zamahu. Kadulja je u punom cvatu, baš kao i endemsko modro lasinje (Moltkia petraea). Ova biljka je niskog grmolikog izgleda i ima plave cvjetove, te je zaštićena.

Modro lasinje

Na ogromnom dijelu Mosora može se pronaći i perasto kovilje (Stipa pennata L.) koje neki koriste u cvjetnim aranžmanima.

Perasto kovilje

Posjetili smo lugarnicu ovog vikenda, a što smo snimili, pogledajte u foto galeriji.


Moja reakcija na članak je...
Vau
11
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime