Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ova salata od hobotnice oduševit će vas bogatstvom okusa

Dok se jedni drže klasičnih i provjerenih recepata, drugi neprestano traže kako nekim novim jelom obogatiti ponudu na stolu
D.D. / Foto: Pexels24. prosinca 2025. 12:47
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U vrijeme blagdana svi nekako tražimo zanimljive recepte kojima ćemo razveseliti drage ljude oko stola. I dok se jedni drže klasičnih i provjerenih recepata, kao što su primjerice bakini keksići s orasima, drugi neprestano traže kako nekim novim jelom obogatiti ponudu na stolu.

Upravo zato potragu za receptima proširili smo i na druge europske zemlje, pronašli zanimljiv tradicionalni sicilijanski kolač bez ulja, maslaca i jaja, ali i recept za salatu od hobotnice 'na portugalski', piše tportal.

Hobotnica je u Portugalu jedan od najpopularnijih morskih plodova uz srdele i bakalar pa se redovito pojavljuje na jelovnicima restorana, kao i u ležernijim, 'kućnim' varijantama.

Dok klasična 'hrvatska' salata od hobotnice najčešće sadrži tek rajčice, masline i peršin, ova portugalska varijanta salate ima više povrća te je obogaćena octom i chillijem za bogatiji okus.

Sastojci:

  • 1 mala smrznuta hobotnica
  • 2 srednja luka
  • 3 srednje rajčice
  • 1 mala žuta paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 lovorov list
  • Svježi timijan
  • Svježi ružmarin
  • Crni papar
  • 1⁄3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice bijelog vinskog octa
  • 1⁄2 žličice slatke paprike u prahu
  • 1⁄2 žličice čilija u prahu

Priprema:

  1. Odmrznutu hobotnicu izvadite iz hladnjaka i stavite je na sobnu temperaturu barem 30 minuta ranije. Dok čekate da hobotnica bude spremna, zagrijte pećnicu na 190°C, narežite 1 luk i 1 rajčicu te ogulite češnjeve češnjaka pa ih lagano zgnječite stražnjom stranom noža.
  2. Stavite luk, rajčicu i češnjak na veliki lim za pečenje. Na vrh stavite hobotnicu. Dodajte nekoliko grančica ružmarina i timijana te lovorov list. Začinite crnim paprom. Lim prekrijte aluminijskom folijom pa sve pecite oko sat vremena. Provjeravajte u kakvoj je fazi hobotnica jer vrijeme pečenja varira s veličinom hobotnice.
  3. Nakon što se hobotnica skuha, uklonite foliju, a zatim pažljivo procijedite temeljac. Temeljac možete čuvati u hladnjaku do 4 dana ili u zamrzivaču do dva mjeseca. Ovaj temeljac od hobotnice može se koristiti za pripremu raznih ukusnih rižota.
  4. Odrežite pipke na mjestima gdje se spajaju s tijelom. Prerežite pipke i ostavite ih sa strane da se ohlade. Možete upotrijebiti i jestive dijelove glave hobotnice.
  5. Dok se hobotnica hladi, iskoristite vrijeme i narežite papriku, dvije rajčice i preostali luk na kockice.
  6. Ohlađenu hobotnicu narežite na veće kockice, pomiješajte je s nasjeckanim lukom, rajčicama i paprikom. Grubo nasjeckajte svježi korijander i promiješajte. Začinite maslinovim uljem i octom, paprikom u prahu, čilijem i svježe mljevenim crnim paprom. Svega dodajte prema vlastitom ukusu i ukusu onih kojima ćete jelo poslužiti.
  7. Ohladite barem 30 minuta prije posluživanja. Hobotnica je prirodno slana, stoga je preporuka da probate salatu prije nego što dodate sol i ostale začine.
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
1
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Deset godina "klapske jubavi" u Zagrebu: Klapa Sorelo obilježila jubilej koncertom u Novinarskom domu
11
min
Deset godina "klapske jubavi" u Zagrebu: Klapa Sorelo obilježila jubilej koncertom u Novinarskom domu
U Karlovcu sletio s ceste i poginuo
23
min
U Karlovcu sletio s ceste i poginuo
Badnjak u Mircima: Predstava za djecu, 80 poklona i 431 euro za "Bračke pupoljke"
27
min
Badnjak u Mircima: Predstava za djecu, 80 poklona i 431 euro za "Bračke pupoljke"
VIDEO Noćni đir koji se pretvorio u feštu: Riva sve žešća, atmosfera na vrhuncu
36
min
VIDEO Noćni đir koji se pretvorio u feštu: Riva sve žešća, atmosfera na vrhuncu
Bulj potjerao romski orkestar iz Sinja: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
51
min
Bulj potjerao romski orkestar iz Sinja: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Kamion zapeo u garaži trgovačkog centra, evo kako je to izgledalo kad su stigli vatrogasci
    Kamion zapeo u garaži trgovačkog centra, evo kako je to izgledalo kad su stigli vatrogasci
    24. prosinca 2025. 10:44
  • Sinjska Pijaca jutros je bila prava modna pista: Pogledajte tko je sve prošetao u najboljim odjevnim kombinacijama
    Sinjska Pijaca jutros je bila prava modna pista: Pogledajte tko je sve prošetao u najboljim odjevnim kombinacijama
    24. prosinca 2025. 13:30
  • Vatrogasci u splitskom trgovačkom centru, doznajemo što se dogodilo
    Vatrogasci u splitskom trgovačkom centru, doznajemo što se dogodilo
    24. prosinca 2025. 09:23
  • Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti
    Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti
    23. prosinca 2025. 21:03
  • Rotacije i sirene prema Sitnom Gornjem: Automobil zapeo na prometnici, umalo završio u provaliji
    Rotacije i sirene prema Sitnom Gornjem: Automobil zapeo na prometnici, umalo završio u provaliji
    23. prosinca 2025. 18:08
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.