Sinoć je u kinu Karaman filmom “Treća žena” otvoren 24. Split Film Festival.

“Treća žena” vijetnamski je film redateljice Ash Mayfair koji prati priču četrnaestogodišnje May koja je upravo postala treća žena bogatog zemljoposjednika. Kroz prikaz generacija žena film progovara o spolnoj nejednakosti u Vijetnamu u 19. stoljeću, te nas kroz zavodljive, intimne, vrlo vješto snimljene kadrove pastelnih boja uvodi u bolan svijet žena pod pritiskom partijarhata 19. stoljeća, i potiče da se zapitamo o definicijama dužnosti, odnosa, intime i discipline.

Današnji program uključuje dugometražni prvijenac Svebora Jelića “Zagrebački ekvinocij” u programu Hrvatski film u 18:45 sati. Podsjećamo da se svi hrvatski filmovi natječu za nagradu Ivan Martinac. Nadalje, u Međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji gledamo film Brillantea Mendoze “Alfa – pravo na ubijanje” u 20:45 sati, oba filma u kinu Karaman. U Kinoteci Zlatna vrata bit će prikazan Program 1 Konkurencije kratkometražnih filmova, koji između ostalih uključuje filmove “Cold pixel” Rodriga Areiasa, “Best game ever”, film Oscarom nagrađenog Kristofa Deaka, estetski intrigantan “The animal that therefore I am” Bee de Visser, “Jo e pu” Roberta Barberyja koji je i gost festivala te će najaviti svoj film i održati Q&A.

Od domaćih tu će se naći animirani film Joška Marušića “Eutanazija”. Film još jednog gosta festivala, Daniela Dreme “Dječja kuća”, u programu Forum / Frame extended bit će prikazan u 21 sat, također uz najavu i Q&A.

U 17 će pak sati na UMAS-u biti održano predavanje “Umjetna inteligencija jučer i danas” profesora Darka Stipaničeva s FESB-a .Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime