Neovisno jeste li dosad čuli za r’kaciteli i možete li iz prve bez slovkanja izgovoriti taj naziv, u skoroj budućnosti teško da će vam promaknuti novo vino koje je s prvim danima na tržištu oduševilo one koji su ga kušali i o kojem se sve više priča.

Na blind testu na splitskoj Rivi i domaći i furešti oduševili su se na prvi gutljaj. ‘Jako je dobro!’, ‘Fino, voćno!’, ‘Kupio bih ovo!’, bile su samo neke od reakcija.

R’kaciteli je svježe bijelo vino voćnih aroma koje je tvrtka Dalmacijavino upravo plasirala u partnerske restorane, a može se naći i u trgovinama ove najveće i najpoznatije dalmatinske vinarije. Osim što plijeni pozornost svojom kvalitetom, njegovo neobično ime, r’kaciteli’, samo po sebi je intrigantno.

Ime je gruzijsko, sorta je gruzijska, ali ‘mjesto radnje’ ove dobre vinske priče je Petrovo polje kraj Drniša gdje se nalazi i vinograd Dalmacijavina, najveći okrupnjeni vinograd u cijeloj Dalmaciji. Tamo je sorta r’kaciteli prvi put posađena 80-ih godina i dosad se koristila samo za kupažu s dalmatinskim sortama kako bi se nadoknadio manjak svježine i kiseline specifične za ovu sortu. Nakon više od 30 godina, r’kaciteli prvi put ‘nastupa’ samostalno kao novo vino tvrtke.

Jedna od najstarijih svjetskih sorti vina

No, zašto baš danas ova sorta dolazi u prvi plan? Posljednjih godina vina ove gruzijske sorte je sve prisutniji na svjetskim sajmovima i festivalima vina, na njima postiže uspjehe i postaje sve traženiji na tržištu pa je dugo čuvana tajna Dalmacijavina konačno morala biti otkrivena!

– S obzirom na to da je berba bila dobra i da je r’kaciteli dio svjetskih vinskih trendova, zajedno s vlasnikom Lukom Zadrom, prepoznali smo potencijal ove sorte i odlučili je plasirati kao malo drugačije, monosortno bijelo vino koje je „ispalo“ iznad svih očekivanja. Nakon prvih blind testova i degustacija uslijedili su i pozivi za izvoz u Ameriku što je za Dalmacijavino kao velikog proizvođača s najvećim vinogradom u Dalmaciji velika prilika za rast i za afirmaciju na svjetskom tržištu – rekao je Viktor Zdilar, vanjski suradnik tvrtke koji radi kao enolog/tehnolog u drniškom vinogradu u kojem je 40 hektara pod ovom lozom.

R’kaciteli je jedna od najstarijih svjetskih sorti vina koja je u jednom periodu bila i najrasprostranjenija sorta na svijetu. Službeno se pojavljuje oko 3000 g.pr.Kr., a postoje indicije da je to bilo čak 5000 g.pr.Kr. Priče idu tako daleko da neki tvrde da je to prva loza koju je Noa posadio nakon poplave. Sorta je danas najviše rasprostranjena u istočnoj Europi, ali vinogradi r’kacitelija postoje i u mnogim državama SAD-a, Kini… Osim u Gruziji u kojoj je to „glavno vino“, vina te sort u značajnim količinama proizvode i pojedini makedonski vinari. Što se tiče vinogradarskih karakteristika, to su srednji do veliki grozdovi malih boba. Kasno pupa i zrije, a grožđe može dosegnuti visoke razine šećera istovremeno zadržavajući visoku kiselost.

Novi hit ovog ljeta

– R’kaciteli je idealno ljetno vino, svježe i voćno, dosta drugačije od ostalih vina iz ovog podneblja i vjerujem da će jako zainteresirati Dalmatince. Srednjeg je tijela s laganim citrusnim aromama te se odlično slaže uz laganija jela, ribu, plodove mora, tjesteninu… – rekla je Ana Škarić, tehnologinja u proizvodnji Dalmacijavina.

R’kaciteli će, prema prvim reakcijama, biti hit ovog ljeta…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime