Prema neslužbenim, ali vrlo pouzdanim informacijama, nesretni mladić (19) sa Zlarina koji je prošli tjedan umro u šibenskoj bolnici poslije rutinske operacije krajnika, preminuo je – kako je pokazala obdukcija – od edema pluća (vode u plućima).

Operacija je prošla u najboljem redu, doznajemo neslužbeno Jutarnji list, mladić se uredno probudio, dobio infuziju i bio je odveden u bolesničku sobu. Oko 13:30 došli su mu otac i djed te vidjeli da spava. Na molbu medicinske sestre otišli su dok se mladić ne probudi. Prije izlaska djed je primio unuka za ruku kako bi vidio hoće li reagirati, što bi mu bila potvrda da je mladić dobro. Više ga nisu vidjeli živa.

Obdukcija

Nedugo nakon toga, prema neslužbenoj priči, medicinska sestra ušla je u sobu i vidjela da mladić više ne diše. Uzbunila je bolničke službe i odmah su pristupili reanimaciji, ali, nažalost, bez rezultata.

– U cijeloj Dalmaciji nije se dogodilo u 60 godina da je netko umro od operacije krajnika. Samo je u splitskoj bolnici u tom razdoblju obavljeno više od 70 tisuća takvih zahvata. Najveća je opasnost kod njih u postoperacijskom krvarenju, odnosno krvarenju koje može nastupiti tijekom operacije i poslije nje. Ako se mladić probudio nakon zahvata i ako nije bilo naknadnog krvarenja, onda je uzrok smrti nešto drugo. Tko zna je li se u njegovu organizmu stvorila reakcija na neki lijek, je li možda nastupio anafilaktički šok, embolija pluća ili edem pluća – pita se poznati hrvatski ORL kirurg s gotovo 40 godina iskustva u operiranju krajnika.

U slučaju da pacijent počne krvariti postupak zbrinjavanja se zna.

– Počne li pacijent krvariti poslije zahvata, odmah ga vodimo u dvoranu, zašivamo ranu ili podvezujemo krvne žile odgovorne za napajanje krvlju tog dijela organizma. Zaista sam šokiran takvim razvojem događaja – ističe sugovornik.Ravnateljica šibenske bolnice dr. Sanja Jakelić kaže da je u tijeku proces unutarnje kontrole.

– Došlo je do tragičnog događaja i odmah smo pokrenuli unutarnji nadzor. Uzrok smrti još nije poznat jer je nalaz obdukcije samo djelomično gotov. Svaka operacija, a pogotovo ona u punoj anesteziji, nosi svoje rizike. Obavijestili smo i Ministarstvo zdravstva, a hoće li oni poslati svoj stručni nadzor, u ovom trenutku ne znam. U mom mandatu ravnateljice ovo je prvi takav slučaj, a ni šef ORL odjela u cijeloj karijeri nije naišao na ništa slično. Tek bi mikroanalize tkiva trebale dati odgovor na pitanje što je bio uzrok smrti mladića sa Zlarina – rekla je dr. Jakelić za Jutarnji list.

Mladić je navodno od djetinjstva imao određenih zdravstvenih problema, među ostalim i s bakterijom streptokok, a liječnici su se nadali da će uklanjanjem krajnika ti problemi nestati jer se streptokok često skriva baš u njima.

Otac nesretnog mladića ne želi nikoga unaprijed okrivljavati, ali želi saznati istinu.

– Čekamo nalaze obdukcije kako bismo znali što se stvarno dogodilo. Ne mogu vam ništa više reći, molim vas za razumijevanje – izjavio je otac.