Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći, koja se jutros dogodila u Zadarskoj gradskoj luci, kao posljedica tehničkog kvara upravljačkog sustava Jadrolinijinoga putničkog broda.

Motornom putničkom katamaranu ‘Novalja’, iz sastava Jadrolinije jutros je, 9. siječnja tijekom manevra za pristajanje na vez u Zadarsku gradsku luku, otkazao brodski upravljački sustav, a budući da su brodski pogonski strojevi u tom trenutku bili u punom pogonu, zapovjednik broda je iznimno zahtjevnim manevrom u lijevo uspio promijeniti smjer plovidbe broda te izbjeći udar u obližnji gradski pješački most. Daljnjim manevriranjem uspješno je izbjegnut i sudar sa jahtama usidrenim uz obližnji gradski lukobran, nakon čega se, u 07.39h brod pramčanim dijelom nasukao na samome kraju lukobrana, pri čemu su ozlijeđene tri osobe, odnosno, dva putnika i jedan član posade broda. Ozlijeđeni su u koordinaciji MRCC Rijeka i LK Zadar sa zapovjednikom broda ‘Novalja’ medicinski evakuirani i zbrinuti od strane djelatnika Hitne medicinske pomoći Zadar, u daljnje postupanje prema Zadarskoj općoj bolnici.

Iako na poziciji nasukavanja nije uočeno nikakvo onečišćenje, službenici Lučke kapetanije Zadar angažirali su pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su poduzeli preventivne aktivnosti u cilju sprječavanja onečišćenja mora i morskog okoliša, u slučaju eventualnog istjecanja ikakvih brodskih tekućina.

Prema podatcima LK Zadar, pregledom nasukanoga katamarana ‘Novalja’, uočeno je oštećenje pramčane brodske oplate ispod razine mora, ali bez prodora mora te nema opasnosti od potonuća.

Katamaran ‘Novalja’ inače plovi na redovnoj brodskoj liniji 9403, a u trenutku nesreće na brodu se nalazilo 18 putnika i 8 članova posade.

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provode službenici Lučke kapetanije Zadar, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

RANIJE OBJAVLJENO

Jadrolinijin katamaran „Novalja“ koji plovi na liniji otoci Ist – Molat – Zadar nasukao se jutros oko 7.30 na lukobranu gradske luke (Đigi). Kako doznajemo, u katamaranu je prilikom nesreće bilo 20-ak putnika i članova posade. Dvije osobe su ozlijeđene te vozilom Hitne medicinske pomoći prebačene u OB Zadar, piše Zadarski list.

Neslužbeno doznajemo kako je do nasukavanja došlo zbog otkazivanja komandi na katamaranu. Naime, katamaran je jutros uplovio u gradsku luku kada je kapetan zamijetio otkazivanje komandi te je manevrom pokušao istog okrenuti prema otvorenom moru kako ne bi udario u gradski most.

Posada je u mukotrpnom manevru uspjela zaštititi katamaran od mogućeg udara u gradski most te od ozljeda još veći broj ljudi, a prije samog nasukavanja uspjeli su zaobići i jahte na vezu na Đigi, no na nesreću na kraju se ipak nasukao na obalu.

„Novalji“ je u nasukavanju, kako doznaje Zadarski list, oštećen donji dio pramca.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime