“Oštro osuđujemo ubijanje ptica pčelarica, ali i upozoravamo nadležne da ne ignoriraju probleme pčelara”

BIOM, stručna udruga za zaštitu prirode i Birdlife partner u Hrvatskoj, osuđuje ovaj čin i traži da odgovorni pojedinci budu sankcionirani

BIOM, udruga koja se bavi biološkim istraživanjima i zaštitom prirode s fokusom na ptice, oštro je osudila uništavanje kolonije ptica pčelarica uz Peručko jezero. Naime, prošli tjedan nepoznati je počinitelj pokušao uništiti koloniju ptica pčelarica u blizini Peručkog jezera, i to na posebno okrutan način: zagradio im je izlaz iz gnijezda, pa su ptice ugibale od gladi ili gušenja, piše TRIS portal.
BIOM, stručna udruga za zaštitu prirode i Birdlife partner u Hrvatskoj, osuđuje ovaj čin i traži da odgovorni pojedinci budu sankcionirani, ali upozorava da dio odgovornosti za ove događaje snose i nadležne službe budući da ignoriraju probleme pčelara – kažu u BIOM-u.


-Problem s pčelaricama zbilja postoji, dapače, u područjima veće brojnosti pčelarica može biti toliko izražen da postane gotovo nemoguće uzgajati pčele. Cetinska krajina je jedno od takvih područja – kaže inženjer šumarstva, Ivan Budinski, suradnik za zaštitu prirode u Udruzi BIOM.

Upozorava da za ovaj događaj dio odgovornosti snose i nadležne službe.

-Odnos pčelarica i pčela je jako kompleksan. Pčelari ne mogu smanjiti mogućnost nastanka štete (kao što su npr. stočari u mogućnosti čuvati stoku od vukova) niti im je jednostavno dokazati nastalu štetu – nastavlja Budinski.

Pčelarice su u Hrvatskoj redovite gnjezdarice, prisutne od travnja do rujna. Već duži niz godina je uočen porast brojnosti pčelarica u Hrvatskoj. Gotovo se isključivo hrane kukcima koje love u letu, a glavna hrana su im kornjaši, ose, pčele i slični krupniji kukci, piše TRIS portal.

-Počinitelji mogu biti osuđeni na kaznu zatvora ili velike novčane kazne. Ubijanjem životinja nikada se ne postiže dugoročni cilj ali se postiže osuda javnosti što je jasno vidljivo iz komentara na vijest o ovom događaju, objavljenu u većem broju medija – kaže magistra ekologije i zaštite prirode, Ivana Selanec, koordinator projekata u Udruzi BIOM.


 -Prije mjesec dana Hrvatski pčelarski savez se obratio Udruzi BIOM kako bismo zajednički pokušali pronaći rješenje. Već smo počeli s istraživanjem te se nadamo konstruktivnom nastavku suradnje s lokalnim pčelarima u Hrvatskoj. Ovakve akcije uništavanja gnjezdilišta od strane pojedinaca osim što su rezultirale kaznenim djelom, ugrožavaju rezultate naših istraživanja i mogućnost pronalaska zajedničkog rješenja za pčelare i za zaštitu prirode” – zaključuje Selanec.

Pčelarice su strogo zaštićena vrsta prema hrvatskom zakonodavstvu. Zaštićene su i Konvencijom o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija) te EU Direktivom o očuvanju divljih ptica. Zabranjeno je namjerno ubijanje i uništavanje njihovih gnijezda. U Hrvatskoj novčana kazna za ubijanje jedne pčelarice iznosi 5400 kuna.Iz BIOM-a upućuju da građani obavijeste Državni zavod za zaštitu prirode ukoliko pronađu mrtve primjerke, te Inspekciju zaštite prirode ako primijete da pojedinci ubijaju ili muče strogo zaštićene divlje životinje. Također, mole sve pojedince koji znaju za kolonije pčelarica da im se obrate na ivana.selanec@biom.hr.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0