Sedam godina nakon što je postavljena meteorološka postaja na HE Kraljevac pored Zadvarja, danas je konačno i samo Zadvarje dobilo vlastitu automatsku meteorološku postaju.

Inicijativu nekolicine građana prihvatio je načelnik Općine Zadvarje, Ivan Krželj, te je Općina financirala nabavku moderne meteorološke postaje.

– Iako su u Zadvarju postojala sporadična meteorološka mjerenja, sada ona postaju sustavna. Jedna ovakva stvar nedostajala je Zadvarju i nadam se da će podaci s postaje poslužiti poljoprivrednicima da lakše odrede, primjerice, dane s mrazom, količinu oborina, olujni vjetar i sl. Koristi će imati izletnici, turisti, svi će se oni bolje moći informirati iz prve ruke o vremenskim prilikama u našem kraju – kazao je načelnik Krželj za Dalmacija Danas.

Apsolvent zagrebačkog PMF-a, apsolvent fizike i informatike, Ante Šodan, jedan je od onih koji se zalagao i koji je pomagao realizaciju ovog projekta.

– Uz pomoć nekoliko ljudi danas smo postaju fizički postavili na zgradu Općine, te odradili programerski dio. Svakih pet minuta postaja na internet automatski šalje podatke poput temperature, vlage, tlaka zraka, količine oborina, brzine i smjera vjetra. Uz podatke uživo, na adresi www.pljusak.com dostupna je prognoza za 10 dana unaprijed, a također će biti moguće koristiti arhivu koja automatski obrađuje podatke. Sve će to u konačnici doprinijeti boljem razumijevanju klime Zadvarja – pojašnjava Šodan.

Podatke iz Zadvarja uživo možete pratiti na ovom linku.



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime