Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

ON ZNA, A SADA OTKRIVA I VAMA Temelji za dobru kavu su ibrik i turska kava

MIRANDA BARIĆ / Foto: MIROSLAV LELAS3. rujna 2019. 01:25
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Miris ranojutarnje kave miriše najljepše na svijetu i ništa se ne može usporediti s njenim mirisom, ali i okusom. Savršeni espresso, sa pjenicom boje karamela i točkicama od bijele čokolade, bijelim poput svježeg snijega. Savršenstvo!

Jednom kad se zaljubite u kavu, nema nazad. Sve ono što trebate postići da ona stigne do omiljene šalice i to baš točne količine, punoće i mirisa, postaje vaš centar svijeta. A upravo to dogodilo se Riječaninu Luki Panoviću koji je svoju ljubav prema ovom napitku otkrio prije nepune tri godine. S Lukom smo porazgovarali u Splitu.

natjecanje_barista_(1)
GALERIJA
Kliknite za pregled

"Našao sam tu ljubav u kavi, najviše u espressu ali svaki put kada nešto radite uvijek se morate vratiti na temelje. A temelji su ibrik i turska kava", objašnjava nam mladi Luka, koji je došao na Julius Meinl Barista Championship u Split.

"Ono što mi imamo u Hrvatskoj, dar i najveća mana su sustav istoka - ibrik, utjecaj sjevera - filter i utjecaj zapada, s Italije - espresso. Pokušao sam probati spojiti ta tri načina pripremanja kave u jedan. Upotrebljavao sam dvije različite mješavine kava da bi Julius Meinla, koji je dosta citrusan i voćne arome, spojio s gorčinom i pitkošću filtera", kazao je Luka koji je to pokušao isprezentirati i ispred žirija ali mu se dogodila početnička pogreška, kako je i sam istaknuo.

"Pa malo je zahtjevnija ovakva priprema, ali kroz vježbu se to da savladati. Eto mene je početnička greška zeznula kod pripremanja espressa. U pripremi sam ga radio odvojeno i posebno kada bih završio filter baš iz razloga da mi se ne dogodi ta greška i na kraju ono što sam htio izbjeći mi se dogodilo", objašnjava nam.

Što se tiče navika ispijanja kava kod nas i u svijetu, postoje neke razlike. Luka naglašava kako te razlike na relaciji Split - Rijeka ne postoje već da su navike naših kavopija jako slične.

"Osim te kave s mlijekom koju svi i svugdje naručuju, kod nas u Rijeci idu najviše produžene kave i ljudi traže što više količinski. Ne kvalitetom nego količinski što je uglavnom greška. Oni žele tursku kavu popiti iz espresso aparata što je praktički nemoguće", naglašava.

Luku smo pitali i o uvjetima rada barista, o plaći, radnom vremenu, eventualnom bijegu iz Hrvatske za boljom zaradom, ali ono što nam je rekao i je i nije nas iznenadilo.

"Danas tko hoće raditi, posla ima i može se radit. Ne mora se bježati van iz Hrvatske, posla ima, ali dolazi pitanje želi li netko radit ili ne. Ono što kod nas još nema, barem ne u Rijeci, jest mogućnosti za napredovanjem, sve je to još na klimavim nogama osim ako niste privatnik. A i kada ste privatnik onda se morate boriti za ostanak i opstanak na tržištu", smatra ovaj simpatičan barista.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Napokon mjesto na kojem mogu, u zatvorenom prostoru, uživati i djeca od 7 godina i mi malo veća djeca - Kontraloop
3
min
Napokon mjesto na kojem mogu, u zatvorenom prostoru, uživati i djeca od 7 godina i mi malo veća djeca - Kontraloop
Supetar osigurava sretne blagdane: Počinje isplata božićnica za najpotrebitije
5
min
Supetar osigurava sretne blagdane: Počinje isplata božićnica za najpotrebitije
Urlić: "Lip grafit na Pojišanu, koliko će trebati bratiji iz Banovine da ovo ukloni?"
10
min
Urlić: "Lip grafit na Pojišanu, koliko će trebati bratiji iz Banovine da ovo ukloni?"
Splitska peškarija danas dobila impresivan ulov s koče: Fotografije govore više od riječi...
16
min
Splitska peškarija danas dobila impresivan ulov s koče: Fotografije govore više od riječi...
Sinj čuva sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika: Objavljen program obilježavanja
32
min
Sinj čuva sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika: Objavljen program obilježavanja
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Splićane očekuje velika promjena koja bi trebala stupiti na snagu prije iduće ljetne sezone. Šuta je odlučan, a sada je na potezu Gradsko vijeće Grada Splita
    Splićane očekuje velika promjena koja bi trebala stupiti na snagu prije iduće ljetne sezone. Šuta je odlučan, a sada je na potezu Gradsko vijeće Grada Splita
    8. prosinca 2025. 15:15
  • Pazi, snima se! Grad Split ulaže 140 tisuća eura za postavljanje videonadzora. Automatski će se prepoznavati vozila koja se zaustavljaju na nepropisnim mjestima
    Pazi, snima se! Grad Split ulaže 140 tisuća eura za postavljanje videonadzora. Automatski će se prepoznavati vozila koja se zaustavljaju na nepropisnim mjestima
    8. prosinca 2025. 12:43
  • BEZ STRUJE Ne ostanite praznih baterija: Dva kompletna otoka, dijelovi Splita, Kaštela, trogirskog područja i Runović bez električne energije
    BEZ STRUJE Ne ostanite praznih baterija: Dva kompletna otoka, dijelovi Splita, Kaštela, trogirskog područja i Runović bez električne energije
    8. prosinca 2025. 20:46
  • Croatia Airlines uvodi novu liniju iz Splita
    Croatia Airlines uvodi novu liniju iz Splita
    8. prosinca 2025. 17:55
  • FOTO Nesreća u Zagori: Vozač udario u ogradu, prevezen je bolnicu
    FOTO Nesreća u Zagori: Vozač udario u ogradu, prevezen je bolnicu
    8. prosinca 2025. 18:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.