Nakon toplinskog vala velik dio Hrvatske jučer je zahvatilo olujno nevrijeme. Uz munje, grmljavinu i kišu na nekim dijelovima padala je tuča, viđene su i pijavice, a temperatura je pala čak za 10 stupnjeva.

Zapadnu Slavoniju zahvatilo je jako nevrijeme praćeno tučom. Bila je veličine loptice za golf i na području Novske i Okučana oštetila je automobile. I na istoku zemlje bila je tuča – no šteta nije prijavljena. Nevrijeme je zahvatilo i Liku.

Zagrebačkim nebom parale su munje, nakon čega su slijedili snažni pljuskovi. Vatrogasci su imali više intervencija – ispumpavanje vode, uklanjanje stabala, požari krovišta.

Da budu jasniji razmjeri ogromnog olujnog oblaka koji se u nedjelju navečer razvio nad velikim dijelom Hrvatske i susjednih zemalja, pogledajte njegovu veličinu snimljenu iz meteorološkog satelita sinoć u 21 sati. Površina mu je preko 100.000 kilometara kvadratnih s temperaturom vrhova nižom od -50°C.

Foto: DHMZ

Na ogromnom dijelu neba Like, Dalmacije i susjedne BiH mogli su se vidjeti zaista spektakularni prizori mamatus oblaka.

Mamatusi su vrsta oblaka koja se povremeno javlja na našem području. Izgledaju kao izbočine koje vise s baze glavnog oblaka, podsjećaju na ženske grudi po čemu su i dobili ime (mammatus lat.= dojka). Nastaju u zraku koji tone, najčešće ispod kumulonimbusa, nakon oluje. Iako izgledaju opako, znače da je oluja već prošla. S obzirom da je u njihovom okruženju smicanje vjetra jako veliko, opasni su za zrakoplove. Većinom su sastavljeni od leda, ali moguća je i kombinacija leda i vode. Najčešće su vezani uz nakovanj kumulonimbusa, no mogu se vidjeti i ispod altokumulusa, altostratusa, stratokumulusa te cirusa.

U suradnji s udrugom Crometeo, izdvojili smo najspektakularnije fotografije i videa snimljene tijekom nedjelje.1 KOMENTAR

  1. Mamatusi i nagovještavaju nadolazeće navrijeme ili olujni sustav..jer se pojavljuju i ispred nakovnja i iza,a već kad upoznajete populaciju s time…informirajte kako treba..a ne površnim kopiranjem s wikipedije..

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime