Kako doznajemo u Klinici za infektologiju splitskog KBC-a, u Splitu je od komplikacija uzrokovanih gripom umro 82-godišnji muškarac. Radi se o kroničnom plućnom srčanom bolesniku. Usprkos višednevnim naporima liječnika da mu spase život, preminuo je prije dva dana. Trenutno se na Klinici nalazi 20 bolesnika, od kojih je dvoje starijih bolesnika i životno ugroženo. Ove godine broj zaraženih je 100 posto viši u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

U Hrvatskoj je, zaključno s 13. siječnja 2019. godine, službeno registrirano ukupno 8468 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (5327) stiglo u 2. tjednu 2019. godine.

U posljednja 24 sata primljene su četiri osobe s teškom upalom pluća, a ukupno ih je 18 na respiratoru. U ambulante dolaze stotine ljudi, iz cijele Hrvatske, a sezona gripe još nije na vrhuncu, javio je HRT.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preko svoje mrežne stranice navodi da se nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se plato epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom narednih tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati.

U Hrvatskoj je najveći broj prijavljenih oboljelih iz Brodsko-posavske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2. tjednu bilo je 58% uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno virus gripe tip A (97%).

Među subtipiziranim uzorcima potvrđene gripe A prevladava A/H1N1 (90%).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije se bilježi porast u intenzitetu gripe, uz prisutnu cirkulaciju oba podtipa virusa gripe A. Većina hospitaliziranih laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe povezana je s virusom A/H1N1/pdm09, te pripadaju dobnoj skupini od 15-64 godine.

Gripozni Pernar

Saborski zastupnik Ivan Pernar ima gripu.

“Uvažene dame i gospodo. Još danas se oporavljam od gripe, ali ono što sam vam htio ispričati u suštini jučer, zato nisam bio prisutan na sjednici.

Čim se dogodio show sa Plenkovićem, odmah sam znao za to jer mi je kolega Bunjac. Meni je to bilo malo nevjerojatno. Onda je Glavašević objavio, onda su mediji objavili snimku”, objavio je Pernar na Facebooku.

Da Pernar ima gripu i nije neka vijest, no kad se uzme u obzir da je zadnjih dana “učio” ljude kako da se zaštite od gripe uz pomoć vitamina C, događaj je vrijedan pažnje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime