ODVJETNIK ŽIVKOVIĆ: “Neovlaštena snimka ne može biti dokaz. Osim u jednom slučaju”

“Ova snimka je miks svega i svačega” - komentirao je Živković


Odvjetnik Berislav Živković iznio je što misli o slučaju u kojem je nezavisni vijećnik iz Oroslavalja Viktor Šimunić potajno snimio saborskog zastupnika HDZ-a Žarka Tušeka koji mu je nudio određene stvari kako bi Šimunić na izbore izašao samo da minira SDP.


Reporter N1 pitao je Živkovića smatra li da bi snimka nastala na ovaj način mogla biti dokaz u eventualnom kaznenom procesu protiv Tušeka.

“U pravilu ona ne može biti dokaz, jer je dobivena kršenjem zakona. Tu je zakon prekršen jer je neovlašteno sniman”, pozvao se Živković na Kazneni zakon Republike Hrvatske:

“Međutim, postoji jedna iznimka, a to je isto ugrađeno u zakon. Ako preteže interes kaznenog progona nad zakonom, onda (snimka) može biti (dokaz).”

“Najpoznatiji takav slučaj imali smo u predmetu protiv gospodina Sabe”, pojasnio je, iako on slučaj Sabe ne želi uspoređivati sa situacijom s Tušekom:

“Gospodin Sabo je optužen i kazneno osuđen zbog davanja mita. Drugo, gospodin Sabo je bio tada službena osoba koja je koristila svoje službene ovlasti.”Rekao je da je snimku razgovora Tušeka i Šimunića čuo kao i drugi, da uzimanje iskaza i sve ostalo u postupku koji se sad može očekivati tek slijedi, te da nadležna tijela tek trebaju ocijeniti hoće li iz ovoga nastati postupak.

Kako dokazati trgovinu utjecajem?

“Ova snimka je miks svega i svačega”, komentirao je Živković, “Koliko znam, gospodin Tušek je zastupnik u Saboru, nema nekih ovlasti u županiji. S druge strane, on nudi neke stvari koje bi se mogle dati gospodinu Šimuniću nakon narednih izbora…”“Ne znam može li Tušek kao saborski zastupnik nekome dati nešto u županiji. Drugo pitanje je da se dobiju izbori”, objasnio je u čemu bi u eventualnom postupku moglo biti problematično pri dokazivanju pokušaja trgovine utjecajem.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
5
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime