Odgađa se popis stanovništva: “Ne treba ga očekivati prije lipnja”

Popis će biti pomaknut iza lokalnih izbora u svibnju


Pripreme za opsežan i zahtjevan projekt popisa stanovništva traju još od 2016. godine, i još prije mjesec dana ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković pred saborskim je odborom za lokalnu samoupravu tvrdila kako se sve pripreme provode redovito. Jednako je u razgovoru za Točku na tjedan početkom prosinca tvrdio i Boris Milošević, potpredsjednik Vlade u čijem je resoru – i popis, piše N1.


No, popis stanovništva neće početki kako je planirano 1.travnja nego će biti odgođen na neizvjesno vrijeme. Koordinator za popis stanovništva u DZS-u Damir Plesac kaže se radi o mjesecima, i da je glavni razog – koronakriza.

U DZS-u još ne znaju na koliko će se dugo odgoditi popis, jer to će, kako kaže Plesac, ovisiti o epidemiološkim mjerama i odluci Vlade i Sabora koji moraju promijeniti Zakon o popisu stanovništva.

Iz njegovih odgovora jasno je da popis ne treba očekivati prije lipnja, jer na pitanje “radi li se o tjednima ili mjesecima odgode?” Plesac odgovara da se radi o “mjesecima”, piše N1.

Tako će popis biti pomaknut iza lokalnih izbora u svibnju, što nije nevažno za političku bitku u nekim sredinama – primjerice Vukovaru gdje tamošnji gradonačelnik, odmetnik od HDZ-a Ivan Penava upravo oko te teme gradi svoju izbornu kampanju.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime