OČAJNI PODUZETNIK IZ DALMACIJE: “Nakon više od 40 godina radnog staža proživljavam najteže dane”

[REPORTAŽA] Nikša Raos svoj biznis gradi dugo, više od četiri desetljeća i priznaje nam da trenutno proživljava najteže dane. Kazao nam je da ga je korona kriza uništila. Evo što nam je još ispričao

Vrijeme je velike pandemije i ista je mnogima donijela probleme. Kriza se ozbiljno razmahala, u zadnjih godinu dana gubili su se poslovi i životi.


Iako vjerujemo da dolaze bolji dani za sve nas, velika većina hrvatskih poduzetnika nije zadovoljna. Naime, teška turistička sezona je iza nas, pod velikim upitnikom je i nadolazeća sezona, a to sve više zabrinjava turističke agencije i prijevoznike, koji su već dovoljno ranjeni i opustošeni uslijed nedostatka turističkih angažmana.

Jedan od takvih je vlasnik obrta za turizam, cestovni prijevoz putnika i taxi službu „Nik Tours“ Nikša Raos iz Brela kod Makarske.

Nakon duge i mučne godine odlučio se požaliti Dalmaciji Danas. Otkrio nam je na koje je sve probleme naišao u posljednjih godinu dana.

Posao koji traje više od četiri desetljeća

Raos svoj biznis gradi dugo, više od četiri desetljeća i priznaje nam da trenutno proživljava najteže dane. Njegova obiteljska tradicija došla do velikog ponora iz kojeg se (ako upadne) nikad više neće izvući.

– Od 1980. godine sam u ovom poslu i nikad mi nije bilo teže. Od studenog 2019. godine nemam gotovo nikakvih angažmana. Evo i danas mi je još jedna turistička grupa otkazala – očajno nam priznaje Raos.

Njegov obrt (agencija)  „Nik-tours“ nalazi se u Makarskoj i jedna je od prvih takvih agencija koje su osnovane na području Splitsko-dalmatinske županije. Agencija posjeduje tri autobusa, a zaposlio je i dva profesionalna vozača.Dok nam tužnim glasom prepričava kako je njegov poslovni put krenuo, kazao nam je da mu je danas jako teško. Mjere koje je Vlada RH za poduzetnike pripremila njemu su potpuno promašene.

– Ja od tih mjera nemam ništa. Poduzetnici dobivaju 4.000 kuna od države da bi se sačuvala radna mjesta. Međutim, kako će se, primjerice moj vozač vratiti na radno mjesto, ako meni na kraju lipnja banka naplati kreditnu ratu od gotovo 25 tisuća kuna za autobus. Ja ne znam kako ću pokriti sve troškove koje imam – očajan je.

– Stavio sam dva autobusa na oglas. Prodaja istih jedini mi je izlaz da se spasim – otkriva nam.

Odlučio je uzeti stvar u svoje ruke

Nikša ipak nije od onih koji će sjediti i čekati kako će se odviti njegova sudbina. Odlučio je uzeti stvar u svoje ruke i putem medija se obratiti državi i svim institucijama.

– Potrebna mi je pomoć. Svima je teška situacija i podržavam mjere koje donosi vlada. Donekle se spašavaju radna mjesta, ali tvrtke su potpuno nezaštićene – kazuje nam te se u nastavku vraća konkretno svojim problemima.

– Već je svima jasno da ni iduća sezona neće biti dobra, a to mi je veliki problem. Od mjera Vlade ja ništa nemam, troškovi su ogromni, a posla nema – podvukao je.

– Ovakav tretman nakon više od 40 godina radnog staža u ovome poslu nisam zaslužio. Ponašanje vladajućih me rastužuje. Nije pravedno. Ne može za sve poduzetnike biti ista mjera, ne radimo svi isti posao. Ovo nema nikakvog smisla. Nadam se da će barem kroz medije neki shvatiti koliko patimo te da će nam pomoći na vrijeme, jer već smo duboko propali. Nadam se da nećemo dotaknuti dno, a onda nema povratka – govori za Dalmaciju Danas.

„Ipak, nije korona jedini krivac“

U nastavku nam se makarski poduzetnik potpuno otvorio te nam je detaljno pojasnio koja je stvarna boljka posla koji se bavi.

– Mnogo je konkurencije u našem poslu, svakojaki mutni poslovi se obavljaju, a to nitko ne kontrolira. Kvalitetna konkurencija mora postojati, to je pohvalno, međutim usluga je sve lošija, želi se samo brzo zaraditi novac – kazuje nam te nastavlja:

– Sada smo svi u problemima zbog toga. U ovom poslu korona je samo razotkrila brojne kosture u ormaru – jasan je Raos.

– Svaki vozač može biti jako kvalitetan vozač, ali veliku ulogu u svemu imaju ponašanje i bon ton. Mnogi vozači ne pričaju niti jedan strani jezik, to je sramotno i ponižavajuće, kako za firmu tako i za samu promociju turističke zemlje. To je veliki problem i bio je prisutan i prije korone. To je jedan od razloga zašto smo danas tu gdje jesmo. Korona nije jedini krivac – zaključio je na kraju Nikša Raos koji se nada boljim vremenima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
1
Hagić
5
Hmmm
3
Plač
18
Grrr
6
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime