Izaslanstvo Glavnog stožera Oružanih snaga RH predvođeno načelnikom GS OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom u pratnji brigadnog generala Senada Fejzića i kapetana bojnog broda Milana Žunića u četvrtak, 14. ožujka 2019. položilo je vijenac i zapalio svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja na grobu stožernog generala Petra Stipetića, a povodom obilježavanja prve godišnjice njegove smrti.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

General Petar Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine general Stipetić pridružio se Hrvatskoj vojsci, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera OS RH od 2000. do 2002. godine. Odlukom predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga 1. veljače 2003. imenovan je savjetnikom predsjednika RH za obranu i vojna pitanja i na toj je dužnosti bio do ožujka 2005., kada odlazi u mirovinu.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja: Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom te medalje Oluja i Bljesak.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske odlikovan je Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti te medaljama Bljesak i Oluja.

Umirovljeni stožerni general Petar Stipetić preminuo je 14. ožujka 2018. godine u Zagrebu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime