Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Nutricionistica Dragana Olujić: Pazite kome prepuštate brigu o svome zdravlju i ne nasjedajte na nutricioniste koji to nisu

DRAGANA OLUJIĆ / Foto: Miroslav Lelas, Pixabay19. srpnja 2020. 00:05
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Iako ova tema možda nije primamljiva široj publici, odlučila sam se o njoj pisati jer smatram da je potrebno osvijestiti problem koji se u našem društvu jako često pojavljuje. Događa se da određene osobe sebi pripisuju stručne titule koje to nisu, ili da se nazivaju stručnjacima bez da za to imaju legitimitet.

Ne mogu da se ne zapitam kako meni nikada nešto takvo nije palo na pamet, kao ni većini odgovornih i obrazovanih ljudi. Odgovor leži u jednostavnom zaključku, a to je da nadopisivanje nije potrebno jer se sve krije u osnovnom referentnom obrazovanju. Svatko od nas ima mnogo prijatelja i poznanika koji se jako dobro razumiju u nešto. U popravke, u zakone, u šminkanje i frizure, u kuhanje.

Biste li operaciju srca prepustili veterinaru?

Pitam se biste li na sud umjesto legitimnog pravnog zastupnika poslali prijatelja koji je završio upravnu školu, a pri tome se jako dobro razumije u Zakone? Biste li motor svog voljenog automobila dali u ruke prijatelju koji se razumije u automehaniku? Biste li obnovu fasade prepustili prijatelju koji je često promatrao kako se to radi? Biste li operaciju srca prepustili veterinaru? I zašto se veterinar ne potpisuje kao liječnik, a ekonomist kao pravnik? Kako smo uspjeli dozvoliti i što je to u našem društvu toliko trulo i loše da si hladno prepišeš akademski vrijednu titulu koja ti ne pripada?

Kako je moguće da netko sebi pripiše titulu nutricionista, ako to nije? Nutricionizam je jako moderna znanost. Osim što je njegova primjena raširena na raznim poljima od same proizvodnje, procesiranja hrana pa do prodaje i primjene, postao je utočište za sve one pojedince koje je zanemario standardni medicinski sustav.

Veliki broj osoba naći će se u opisu onoga koga sve boli, tko ima jako lošu kvalitetu života, nedostatak energije i slabost, nedostatak motivacije, bolove u probavnom sustavu, nadutost, neuredne cikluse. Ta osoba nije bolesna jer nalazi ne pronalaze ništa na što bi se liječnik usredotočio. Svatko od nas bar jednom se osjetio upravo tako, a sigurno poznajemo osobe kojima je to trajno stanje i nikako da krenu naprijed. Za hvatanje u koštac s takvim problemima mijenjajući prehrambene obrasce ponašanja, potrebno je prije svega znanje, a potom i iskustvo.

Nestručna osoba prehranu će stigmatizirati

Posao je to kao i svaki drugi. Posao u kojem se radi i griješi, razvija, napreduje i ulaže. Posao koji je težak, sistematičan, ali i vrijedan onog trenutka kada se postigne cilj. Baš kao i svaki drugi posao i taj nosi zamke. Situacije koje su jako složene  i rezultate koji ne moraju uvijek biti dobri. U tom trenutku za svoje postupke potrebno je preuzeti odgovornost, a to je onaj dio koji nije nimalo lagan. Najlakše je tada lopticu prebaciti „kolegi koji je stručniji“. Pravi izazov je pronaći dobro rješenje, priznati krivu procjenu i motivirati klijenta, ali i sebe da se krene dalje nekim novim putem.

Znanost o prehrani je složena i slojevita. Sama prehrana to nipošto ne smije biti. Struka zna pronaći način kako krajnjem korisniku olakšati posao, a ne otežati. Nestručna osoba prehranu će stigmatizirati, učinit će neku hranu boljom od druge, isticati superiornost neke namirnice dok će drugu omalovažavati. Nestručna osoba stavit će sebe ispred prehrane, učiniti nas ovisnim o njenim mudrim savjetima, učiniti nas potpuno nesamostalnima. Takvi načini rada signal su za promišljanje o tome u čije smo se ruke dali. Mijenjanje i unaprijeđenje prehrambenog ponašanja treba imati naglasak na promjenama i na procesima učenja nečeg novog, a ne kategoriziranja hrane na dobru i lošu.

"Ne dopustite da o vašem zdravlju i prehrambenom ponašanju brinu fitness treneri, food blogeri, influenceri"

Danas je veliki pritisak na medije kada je hrana i upravljanje hranom u pitanju. Sloboda toka informacija donijela je značajan broj dobrih stvari, ali često se događa da mnogo toga prođe ispod radara. Malo tko želi stvari nazvati pravim imenom. Većina nas je svjesna što i tko se sve prodaje pod nutricionizam, ali rijetko tko ima volje ukazati da treneri nisu nutricionisti, kao ni blogeri, kuhari pa čak ni liječnici, a ni magistri biotehnologije. Budući da je stanje na tržištu toliko alarmantno da se svatko tko ima hrabrosti potpiše titulom koja mu ne pripada, novinari i mediji moraju biti dvostruko više oprezniji prije nego što umornu i zdravstveno oslabljenu populaciju ohrabre da se jave na krivu adresu.

Nutricionizam nije modni trend, nije igračka ni privremena zabava. Nutricionizam nipošto nije prva rezerva za one koji se nisu uspjeli realizirati u okvirima svog osnovnog zanimanja. Nutricionizam je lijepa i moderna znanost koja se živi, uči i provodi prema svim pravilima struke. Nutricionizam je odgovoran pristup upravljanja hranom temeljen na znanstvenim dokazima proizašlim iz vrijednih radova referentnih stručnjaka. Nutricionizam je poziv.

Zato pazite u čije ruke stavljate svoje zdravlje i na kraju krajeva svoj život. Dobro se raspitajte i ne dopustite da o vašem zdravlju i prehrambenom ponašanju brinu fitness treneri, food blogeri, influenceri, ili biotehnolozi.

 

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
9
min
Uhićeni HDZ-ovac Andrija Mikulić još će šest mjeseci primati punu plaću, a zatim još šest mjeseci pola plaće
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
24
min
Znate li koje namirnice ne smijete držati zajedno u hladnjaku?
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
36
min
Mladež HDZ-a Split razveselila djecu Maestrala povodom svetog Nikole
Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade
49
min
Majstor čokolatijer otkrio koja je najveća pogreška kod otapanja čokolade
Hribar oborio hrvatski rekord i izborio finale Europskog prvenstva
1
sat
Hribar oborio hrvatski rekord i izborio finale Europskog prvenstva
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buduću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    KRVAVI POHOD U HRVATSKOJ "Muškarac upucao ženu u kući i njezinu sestru na ulici"
    4. prosinca 2025. 22:26
  • Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
    5. prosinca 2025. 02:13
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.