Ako je teško procijeniti potencijalno financijsko dno ove krize, poručio je ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović jutros u emisiji “U mreži Prvog” na Hrvatskom radiju na temu odražavanje krize s koronavirusom na radnička prava.

Sindikati danas organiziraju internetski prosvjed, misle da su prvi u svijetu

Situacija s epidemijom odrazila se i na obilježavanje Međunarodnog praznika rada. SSSH će danas od 11 sati s 500 sudionika krenuti u prvi internetski prosvjed u Hrvatskoj, a predsjednik SSSH Mladen Novosel vjeruje i u svijetu. Novosel je poručio da ova situacija neće spriječiti mogućnost da radnici iskažu nezadovoljstvo. Moto je – Radnicima hvala, ali prvo prava.

“Danas će radnici iz svih sektora govoriti kako prolaze ovu krizu, s čime se suočavaju, jesu li im se smanjivale plaće…”, rekao je Novosel.

Najavio je 20-ak govornika, a prosvjed će se moći pratiti putem Facebooka. Iznijet će 12 zahtjeva.

“Prvi zahtjev odnosi se na transparentnost dodjele sredstava privatnom sektoru. To je učinjeno prije dva dana. Nadamo se da će i ubuduće sve mjere biti transparentne”, rekao je Novosel.

Osim toga umjesto umanjivanja plaća traže bolju i učinkovitu javnu upravu, bolju organizaciju rada, da kolektivni ugovori postanu dominantni alat rješavanja problema i eventualno bilo kakvih smanjivanja ili promjene uvjeta, da minimalac bude najmanje 4000 kuna…

“Veliki benefit ove krize bi trebao biti da ulaganje u domaću proizvodnju i industriju postane pravilo, da izvoz postane pravilo, a uvoz samo nužda”, rekao je Novosel.

Aladrović: Dijelu zahtjeva je već udovoljeno

Ministar Aladrović je rekao da je dijelu zahtjeva već udovoljeno, poput transparentnosti, dodajući da će transparentni biti i dalje. Rekao je da su tijekom mandata imali vrlo zanimljiv tijek odnosa sa sindikatima te da su u posljednje vrijeme uspostavili Gospodarsko-socijalno vijeće i tako obnovili tripartitni socijalni dijalog.

“Vrlo često se ne slažemo, ali na sjednicama postoji visoka razina korektnosti i razmjene mišljenja”, rekao je Aladrović.

Što se tiče minimalca, podsjetio je da je u mandatu ove vlade on podignut za 754 kune u netu i da sada iznosi 3250 kuna. Da se nije dogodila kriza, izrazio je sigurnost da bi taj minimalac i ove godine rastao.

“Do ove situacije mi imamo apsolutno pozitivne ekonomske tokove i mislim da je samo tržište rada pokazalo da ima nekakve pozitivne trendove”, rekao je Aladrović, istaknuvši i rekordno nisku nezaposlenost.

Ribić: To je četvrta industrijska revolucija

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da podržavaju prosvjed.

“Mislim da je to jedna zgodna poruka da će četvrta industrijska revolucija i radnici moći međusobno komunicirati i pronaći zajedničke interese”, poručio je Ribić.

Rekao je da su dvije stvari dobre – vrlo brza reakcija vlade i nekalkuliranje oko iznosa sredstava koji doista mora biti jako izdašan da bi se spasilo gospodarstvo, a to znači i cijelo društvo.

Međutim, rekao je da je dio novca trebao ići izravno radnicima, a ne poduzetnicima.

“U toj brzini vlada se nije najbolje snašla pod pritiskom jedne agresivne grupe poslodavaca, rekao je Ribić”, dodajući kako smatra da se tu ne radi o zloj namjeri.

Ribić je rekao i da su popisi objavljeni zahvaljujući inzistiranju sindikata i da puno toga otkrivaju.

“Oni koji su najviše napadali svakoga tko koristi državna sredstva, sada su se prijavili pa koriste ta sredstava”, rekao je Ribić.

Novosel: Bacali su novac kao iz helikoptera

Novosel je rekao da je nerazumljivo da su u istu poziciju stavljeni poslodavci kojima je zabranjen rad i oni kojima je prihod pao samo 20 posto.

“Kao kad pustite novac iz helikoptera i tko ga zgrabi, zgrabi”, rekao je Novosel, dodajući da se ne smije dogoditi “tko je jamio, jamio”.

Aladrović se složio da je moglo biti bolje dotjeranih detalja, ali poručuje da su kroz ovu mjeru uspjeli ispuniti osnovni cilj – da očuvaju radna mjesta. Naglasio je da brojke još uvijek izgledaju jako dobro kad se usporedimo sa zemljama okruženja i drugim zemljama EU.

“Jako je teško procijeniti potencijalno financijsko dno ove krize”, rekao je Aladrović.

Što se tiče eventualnog rezanja plaća u javnom sektoru, rekao je da je činjenica da će, što god učinili i koliko god mjere bile snažne, doći do određenog pada plaća u realnom sektoru te da apsolutno nije realno i ne bi bilo nikako društveno dobro jednoj skupini bolje zaštićenih ljudi podizati plaće u trenutku kada imamo realni sektor koji se ne nalazi u sjajnoj situaciji.

Međutim, dodao je da o tome treba razgovarati sa svim sindikatima.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime