NOVO PRIZNANJE Grad Kaštela među najboljim gradovima u kategoriji demografije i obrazovanja

Grad Kaštela jedan je od devet hrvatskih gradova koji su u 2017. imali pozitivan prirodni prirast, i to na visokoj trećoj poziciji što definitivno ukazuje da – osim dobre lokacije i blizine Splita, ima i jaku demografsku politiku

Jedan od pet najboljih gradova u Republici Hrvatskoj po izdvajanju za demografiju i obrazovanje je Grad Kaštela, pokazuje to novo istraživanje portala gradonačelnik.hr u suradnji s Hanza mediom i agencijom Ipsos. Nagrade najboljim gradovima dodjeljivat će se u nekoliko kategorija, a finalisti u kategoriji velikih gradova su Čakovec, Kaštela, Požega, Šibenik i Velika Gorica.


S obzirom na to da je demografija ključni problem, doslovno pitanje opstanka hrvatskog društva i sustava, u izboru najboljih gradova fokus je usmjeren upravo na područja koja izravno utječu na kvalitetu života mladih obitelji – demografsku i obrazovnu politiku gradova. Koliko god demografske mjere nemaju smisla bez zdravih gospodarskih osnova, toliko ni dobar posao i plaća roditeljima nisu dovoljni za kvalitetan i zadovoljan život u jednom gradu ako u njemu ne postoji infrastrukturna podrška – od sigurnog i kvalitetnog smještaja djece u vrtićima, do produljenog boravka u školi, školarina i stipendija.

Grad Kaštela jedan je od devet hrvatskih gradova koji su u 2017. imali pozitivan prirodni prirast, i to na visokoj trećoj poziciji što definitivno ukazuje da – osim dobre lokacije i blizine Splita, ima i jaku demografsku politiku. Što se izdvajanja za obrazovanje tiče, samo u ovoj godini su uloženo je milijun kuna za gradnju i opremanje novog dječjeg vrtića, a povećano je i sufinanciranje vrtića. Također je povećana jednokratna naknada za bebe za 4. i svako slijedeće dijete u obitelji na 4000 kuna, a jedna od novih pronatalitetnih mjera je i naknada od 500 kuna za majke koje ostaju kod kuće do 3. godine djetetova života.

Grad u cijelosti sufinancira devet pomoćnika u nastavi u osnovnoj školi, kao i asistente za djecu s teškoćama u razvoju u vrtiću. Financira poludnevni boravak (jedan psiholog na pola radnog vremena) u dječjem domu Miljenko i Dobrila te produljeni boravak za prvašiće. Nadalje, Grad sufinancira prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju Gradskom društvu Crvenog križa, pri čemu je za novo kombi vozilo izdvojeno 150 tisuća kuna. Najpotrebitijim učenicima Grad je, uz udžbenike koji su osigurani u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, sa po 400 kuna sufinancirao i nabavku radnih bilježnica. Što se stipendija tiče, dijeli se čak 120 stipendija za učenika i studente u mjesečnom iznosu od 400 kuna za učenike i 800 za studente.

– Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kojima samo devet gradova u Republici Hrvatskoj imaju više rođenih nego umrlih, svrstali su Grad Kaštela u sami vrh gradova po stopi prirodnog prirasta, što dokazuje da nove demografske mjere počinju davati prve rezultate. Planiramo u idućih nekoliko mjeseci krenuti s provedbom još nekoliko novih mjera koje se odnose na proaktivnu demografsku politiku. U prvom redu to se odnosi na uređenje novih dječjih igrališta i potrebne infrastrukture čime bi naš grad postao još poželjnije mjesto za život i zasnivanje obitelji – ističe gradonačelnik Denis Ivanović.Svečano proglašenje pobjednika održat će se 4. listopada 2018. u Šibeniku u sklopu Dana EU fondova.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime