U posljednja 24 sata novih je 208 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj čime je nadmašen jučerašnji rekordan broj novooboljelih u jednom danu, a preminule su dvije osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

– U protekla 24 sata zabilježeno je  208 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 961 – kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

To je drugi dan zaredom da se u Hrvatskoj bilježi rekordan broj oboljelih u jednom danu. Samo jučer je zabilježeno 180 slučajeva.

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 pacijenata, od toga je na respiratoru 10 pacijenata. Preminule su dvije osobe, osoba rođena 1960. godine u Splitu koja je bila na respiratoru te osoba rođena 1934. godine u KBC-u Osijek s komorbiditetom.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6258 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 163 preminulo, a 5134 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 3158 osoba. Do danas su ukupno testirane 134742 osobe, od toga 1249 u posljednja 24 sata.

– I dalje su vodeći po broju novooboljelih Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb. Nastavlja se situacija da je prosječna dob novooboljelih 31 godina, a njihove kliničke slike su trenutno blage – poručio je Capak.

 

– U Zagrebu su hospitalizirana 24 bolesnika, dvoje ih je na respiratoru. U Splitu je 16 hospitaliziranih. Troje je težih. Opći dojam je da je većina tih kliničkih slika blagog oblika, i broj hospitaliziranih na ukupan broj bolesnika nije veliki. Bitno je da na jedan način se obratimo mladim ljudima. Jedan od glavnih razloga za te blage kliničke slike je taj što su uglavnom mladi zaraženi ali oni moraju biti odgovorni zbog drugih, ne zbog sebe.

Oni se kreću među drugima, morat će biti možda sa starijima, s bolesnima. Apeliram da pokušaju osvijestiti to da se ne moraju potpuno odreći zabave, ali moraju biti odgovorni, moraju držati distancu, poštivati higijenske mjere… Molim mlade koji su uvijek i svugdje bili predvodnici dobrih stvari da zauzdamo te brojke – kazala je Alemka Markotić.

Ministar Davor Božinović rekao je da prate situaciju u drugim zemljama i da s tamošnjim vlastima komuniciraju da nije ista situacija u svim županijama. – Sve je ovo dio jednog pristupa zemalja koje bi željele da najesen imaju što stabilniju epidemiološku situaciju – naglasio je. Kaže da je veći dio hrvatskih županijama u zelenom, a svega tri županije su u crvenoj zoni.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime