NOVI POJAM – “DUGI COVID” Hrvatski epidemiolog objasnio o čemu se radi

On još nije za otvaranje kafića i fitness-centara


Branko Kolarić, epidemiolog i član Znanstvenog savjeta vlade, u Dnevniku Nove TV otkrio je koliko su kašnjenja isporuke cjepiva narušila ritam cijepljenja, a osvrnuo se i na kronične simptome koronavirusa.


“Sada trebamo razmišljati o cjepivu i kako prije procijepiti ljude, osigurati cjepivo, i mislim da nam je to prioritet. Prošle smo godine u prosincu imali 7300 umrlih, a prošlih nekoliko godina bilo je četiri do pet tisuća, dakle imamo daleko najveći broj umrlih. To nam je epidemija napravila. Stožer je popustio mjere što se tiče škola, vraćaju se osnovnoškolci, što je isto relativno veliki rizik zbog mutacije korone. I tu je već povećani rizik, a mutacije još nismo detektirali u Hrvatskoj”, rekao je Kolarić.

O popuštanju mjera

On još nije za otvaranje kafića i fitness-centara.

“Trenutno ne. Kad pogledamo što rade druge države, mi imamo mjere koje su relativno blaže. Druge države imaju rigoroznije mjere. Ja sam svjestan da smo umorni i da bismo najradije da se ovo ne događa, ali ako se mi pravimo da nema epidemije, ne znači da je neće biti. Sada smo jedva došli u fazu da zdravstveni sustav može udahnuti zrak. Ako se sjetimo, prije mjesec dana nismo imali mjesta na intenzivnim jedinicama”, naglasio je Kolarić.

Hoće li u Hrvatskoj starije od 65 godina cijepiti cjepivom AstraZenece?

“To ćemo odlučiti kada HALMED napravi registraciju. Dakle, Europska agencija za lijekove dozvolila je cijepljenje svih skupina, a u Hrvatskoj još nismo donijeli takvu odluku. Istraživanja su provedena do 55 godina i čekamo još neke dodatne informacije od proizvođača. Dakle, ta odluka još nije donesena”, pojasnio je.

Kašnjenja isporuke cjepiva narušila su ritam cijepljenja.“To se pokazao kao problem na razini EU i da je bilo po dogovorenom, mi bismo od sutra cijepili starije dobne skupine, a onda kroz mjesec-dva ljude ispod 65 godina. Sada se to odgađa”, ustvrdio je Kolarić.

Postoji i “dugi covid”. Evo što je to

Sve više se spominje takozvani “dugi covid”, kod kojeg simptomi ostaju mjesecima nakon prebolijevanja. Kolarić je naglasio koliko to može biti opasno.“To još uvijek proučavamo, ali imamo relativno značajan broj ljudi koji imaju kronične simptome – umor, ispadanje kose… Svakako postoje kronične posljedice ove bolesti”, zaključio je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
4
Grrr
7
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime