Novi naraštaj učenika-letača u Zemuniku krenuo s obukom na helikopterima

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku počela je letačka obuka 26. naraštaja učenika-letača


U 393. eskadrili helikoptera 93. krila HRZ-a u četvrtak, 19. studenoga u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku počela je letačka obuka 26. naraštaja učenika-letača na helikopterima Bell-206B | Foto: HRZ/ L. Parlov

U 393. eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u četvrtak, 19. studenoga 2020. u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku počela je letačka obuka 26. naraštaja učenika-letača na helikopterima Bell-206B.


Letačka obuka obuhvaća temeljno, navigacijsko, temeljno instrumentalno, noćno, grupno, napredno instrumentalno, namjensko i temeljno NVG (NVG, NightVisionGoogles) letenje.

Prije početka letačke obuke na Bell-206B polaznici su u Središtu za obuku HRZ-a bili na Tehničkoj učionici u sklopu koje su stekli potrebna znanja o mehaničkim i elektro sustavima helikoptera. Potom su u sklopu priprema za letačku obuku u Pilotskoj školi SzO-a usvojili znanja iz teorije letenja helikopterom. Teoretski dio obuke završio je primijenjenom teorijom u 393. eskadrili helikoptera. Uspješno završeni svi od ovih dijelova teorijske obuke bili su preduvjet da se započne s letačkom obukom.

Prvi letovi bili su informativnog karaktera tijekom kojih su kadeti u pratnji nastavnika letenja po prvi puta doživjeli let iz kabine helikoptera. Pritom su se upoznali s osnovnim instrumentima, procedurama pokretanja helikoptera te praćenjem rute kao i manevara i režima leta.

– U okviru prvog leta je i prikaz lebdenja a od sutra slijede prve lekcije iz razdjela temeljnog letenja, gdje će do punog izražaja doći kvalitetna priprema i početak usvajanja potrebnih letačkih vještina i sposobnosti budućih pilota – kazao je voditelj obuke ovog naraštaja.

Ističe kako je svaki novi obučni ciklus novi izazov za sve nastavnike letenja.

– Najvažnije je da je atmosfera pozitivna i da su polaznici obuke jedva dočekali početak letenja. Motivirani su i ponašaju se kao tim što je izuzetno bitno za uspješno provođenje letačke obuke – zaključio je voditelj obuke.

Među učenicima-letačima ovog naraštaja je i pripadnik OS Bosne i Hercegovine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime