Novi hvarski gradonačelnik okreće “ploču”: Kažnjavat ćemo partijanere izgrednike

"U svoju je misiju stavio da će grad vratiti imidž kulture i vrijednosti, podsjetiti da Hvar ima pet stvari pod zaštitom UNESCO-a, maslinarstvo, vinarstvo"

Novi gradonačelnik Hvara Rikardo Novak, koji je na izborima pobijedio kao nezavisni kandidat, svojih je četiri tisuće sugrađana dobio i obećanjem da će “malo, ne malo nego puno” dovesti u red partijanerski turizam i zaustaviti turističko samoubojstvo Hvara. Kad kaže samoubojstvo, Novak misli na to da je Hvar došao na “loš” glas kao destinacija za partijanje i opijanje bez kontrole i da to nije ni prava slika Hvara ni turizma kojemu treba težiti, piše Jutarnji list.


Nedavno je britanski tabloid Sun Hvar opisao kao Sodomu i Gomoru. Uz naslov “Više droge, više cuge, više seksa”, Hvar je detaljno dočaran kao nova europska prijestolnica zabave, koji je s trona svrgnuo Magaluf, koji po svjedočanstvu novinarke u usporedbi s Hvarom “izgleda kao Downtown Abbey”. Sun je obznanio kako policija na Hvaru “intervenira samo ako je gadno jer ne žele uplašiti turiste. Bitan je samo novac”.

Poziv na nered

Taj je tekst novog gradonačelnika ozbiljno zabrinuo. Novak ga je shvatio kao opasan poziv na nered i daljnju promociju partijanja i odlučan je da iskrivljenoj slici hvarske ponude stane na kraj. Krivo mu je “što je Hvar prestao biti sinonim glamura i raskoši” i boji se da je danas dovoljan “jedan klik mišem da se poziv na partijanje pronese kao najgori virus”.

 – Danas u Hvaru onaj tko nema novca nema što tražiti. U 15 godina od ponude u kojoj su se sobe plaćale par eura došao je do vila s tjednim najmom od 15 tisuća eura, a i taj visoki turizam je još 30 posto jeftiniji od Velike Britanije. Hvar je na svjetskoj karti jedan od deset otoka ugodnih za život i turizam. No, druga strana medalje tog uspjeha je da smo dobili goste koji nemaju kočnice. Stvari su posljednjih godina otišle u krivom smjeru. Ne želimo biti prepoznati kao mjesto razuzdanosti. Ti partijaneri nisu turisti divljaci koji piju mirogojček, nego visoko platežna klijentela koja pije piće od 200 kuna i koja ima dojam da u Hvaru mogu raditi što doma ne bi. Lani nam se Australac u pijanom stanju popeo na zvonik – objašnjava fenomen hvarskog buma Rikardo Novak i podsjeća da Hvar slavi 150 godina turizma.

U svoju je misiju stavio da će grad vratiti imidž kulture i vrijednosti, podsjetiti da Hvar ima pet stvari pod zaštitom UNESCO-a, maslinarstvo, vinarstvo. Partijanje ugrožava hvarsku tradiciju, “a to se ne prodaje zbog pet koktela i svi toga moramo biti svjesni”. Cijeli članak možete pročitati ovdje.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0