NOVI DETALJI Što je pošlo po zlu?: Pokvarena satelitska oprema, nepropisno održavan i nekvalitetno popravljen brod

43 dana nakon nesreće stižu nova saznanja o potonuću Bourbon Rhodea


Ekskluzivni intervju s Elenom Konovalenko, suprugom Dmitra Marčenka, jednog od trojice spašenih mornara, otkrio je za 24 sata čitav niz dosad nepoznatih detalja o nesreći Bourbon Rhodea.


Što je pošlo po zlu nasred Atlantika? Je li šibenski kapetan Dino Miškić napravio sve po pravilima? Jesu li komunikacijski uređaji na brodu bila ispravni? … Ključne i dosad nepoznate detalje, koji bi mogli biti vrlo važni u istrazi o okolnostima potonuća Bourbon Rhodea, ekskluzivno za 24sata ispričala je supruga jednog od preživjelih, ukrajinska liječnica Elena Konovalenko. Njen suprug Dmitro Marčenko jedan je od trojice spašenih iz splavi pronađenoj tri dana nakon potonuća.

Zašto je Dino Miškić pozov u pomoć slao pisanim putem?

– Satelitska oprema za komunikaciju pokvarila se drugog dana na oceanu – prenijela je suprugove riječi Elena Konovalenko.

Zbog problema s komunikacijskom opremom veliko je pitanje je li kapetan Miškić uopće na vrijeme imao informaciju da je Lorenzo iznenada ojačao u uragan treće, četvrte pa pete kategorije. Iz transkripta njegove komunikacije s bazom vidi se da je spominjao valove od deset metara. To je bilo u trenucima kad je voda već počela prodirati u brod i Miškić je ubrzo naredio evakuaciju. Komunikacija s bazom bila je očajno spora, na prvu poruku – poziv u pomoć kapetana Miškića – odgovorili su tek nakon sat i 14 minuta!

Zašto spasitelji nisu mogli locirati mornare na splavi uz pomoć uređaja za lokaciju, takozvanog EPIRB-a?

Taj bi se uređaj, prema riječima stručnjaka, trebao aktivirati čak i u slučaju potonuća broda, no evidentno je da njegov signal (ako je uopće bio ispravan) nije odveo spasitelje do mornara na splavi. EPIRB (Emergeny Position Indicating Radio Beacon) je inače uređaj koji omogućuje određivanje položaja broda u nevolji i šalje signal mjerodavnima na kopnu.

– Mom suprugu i mornarima Dino je dao EPIRB prije nego što su se ukrcali u splav, ali izgubili su ga vrlo brzo zbog velikih valova – rekla je za 24 sata Elena Konovalenko.

Dino Miškić je, dakle, u kaosu ostao priseban i napravio sve prema pravilima. EPIRB nije ostao na brodu koji tone, već su ga ponijeli sa sobom, no uragan je preokrenuo splav i u tom kaosu uređaj je jednostavno ispao.

Miškić je napravio sve

Prema riječima supruga Elene Konovalenko, šibenski kapetan sve je napravio kako je trebao, ali brodolom nije mogao spriječiti.

– S kapetanom Miškićem radio je samo jedan mjesec jer je Dino stigao na brod u rujnu, a moj muž je tamo bio od kolovoza. Dino je s posadom razgovarao na ruskom, a odnos među njima bio je vrlo dobar. Nije bilo nikakvih sukoba između posade i kapetana. Iako ga nisu poznavali otprije, cijela posada ga je poštovala i on je poštovao njih – rekla je Elena i dodala:

– Zašto je brod potonuo? Zato što nije bio propisno održavan i kvalitetno popravljen!

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime