Novi apsurdi u hrvatskom pravosuđu? Neki od najvećih sudskih procesa mogli bi ponovno na početak

Državno sudbeno vijeće bira 15 sudaca za novi Visoki kazneni sud. Evo kako bi se to moglo odraziti na procese u tijeku


Državno sudbeno vijeće bira 15 sudaca za novi Visoki kazneni sud koji bi s radom trebao početi od Nove godine. Danas i sutra obavljaju se intervjui s 21-nim kandidatom za te funkcije, a sutra će se znati i koji suci su prošli na natječaju, piše Dnevnik.hr.


Na novom poslu odlučivat će o žalbama na prvostupanjske odluke svih županijskih sudova u državi. Visoki kazneni sud bavit će se samo žalbama u novim predmetima, kako je najavljeno, ne i onima koji su već u postupku.

– Bit će pitanja iz samog životopisa kandidata da vidimo što je sve radio, kakva ima iskustva, čime se sve bavio, ako se bavio znanstvenim radom mimo sudačkog rada, pojasnio je Darko Milković, predsjednik DSV-a za Dnevnik.hr.

– Sudac visokog kaznenog suda želim biti jer smatram da je to logičan slijed u mojoj karijeri s obzirom na dosadašnji staž i smatram da bi prirodno bilo da težim napredovanju, kaže kandidatkinja Tanja Pavelin.

Ipak sve bi to moglo izazvati nove apsurde u hrvatskom pravosuđu, jer neki od najvećih sudskih procesa u tijeku, poput Fimi medije i suđenja Braniimru Glavašu, mogli bi se vratiti na početak. Razlog, jer su se predsjednice sudskog vijeća u tim slučajevima prijavile na natječaj za Visoki kazeni sud.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime