Splitsko Hrvatsko narodno kazalište odnedavno ima novog solistu,koji je pravo osvježenje opernog ansambla. Riječ je o mladom, perspektivnom basu Mati Akrapu. Iako je godinama bio član opernog zbora, danas ga na pozornici možemo vidjeti u solističkim ulogama uz već svima poznatog Nacionalnog prvaka Ivicu Čikeša.

Pitali smo Matu Akrapa kakvi su njegovi dojmovi dijeliti pozornicu s takvim velikanom?

– Počašćen sam surađivati s tako velikim pjevačem, jer zahvaljujuć njegovom dugogodišnjem iskustvu, svatko od njega može puno naučiti, pa tako i ja.

Također sam zahvalan i direktoru opere maestru Ivi Lipanoviću čijom zaslugom sam postao dio solističkog ansambla, te se nadam da ću to povjerenje i opravdati.

Kako je uopće počela Vaša karijera?

– Za vrijeme srednje škole sudjelovao sam u jednom školskom mjuziklu i shvatio da je pjevanje moj poziv. Zapazio me maestro Hari Zlodre koji je dirigirao mjuziklom i uveo me u svijet kazališta. Kroz godinu dana sam se spremio za glazbenu akademiju, te u klasi profesorice Cynthie H. Bakić 2010.g. diplomirao solo pjevanje .Od 2011.g. radim i kao asistent na akademiji jer želim doprinijeti obrazovanju mladih umjetnika, koji su na kraju krajeva i budućnost našega kazališta. U tome uživam kao i u pjevanju.Za vrijeme cijelog studija,a i poslije kao član zbora pjevao sam razne uloge kao što su-
streličar u Puccinijevoj operi “Manon Lescaut”, Krušinu u Smetanovoj “Prodanoj nevjesti”, Zuanea u Ponchiellijvoj “Giocondi”, Fiorella i Don Basilia u Rossinijevom “Barbiere di Siviglia”, Notara u Puccinijevom “Gianni Schicchi”, Fausta u Guonodovom “Wagneru”, Glasnika u Verdijevom “Otellu”, Liječnika u “Macbethu”,  Bethunea u “Vespri Siciliani”. Tu su još i Baalov svećenik Verdijevog “Nabucca”, Stari židov iz Camilleove “Samson i Dalile”, Comesaria iz “Madamme Butterfly”, Zuniga iz Bizetove “Carmen”, Quirino iz Suppeovog “Povratka mornara”. Također sam sudjelovao u nekoliko produkcija djela hrvatskih autora – “N.Š.Zrinjski” – Alapić, Ivana pl. Zajca i “Adel i Mara – Dizdar-aga” J. Hatzea, te praizvedbama opera S. Foretića – “Maršal Minić”, “Atlantida” Mirka Krstičevića – “Dadanikane”. Sudjelovao sam i u operi za djecu Benjamina Brittena “Mali dimnjačar”, a odnedavno izvedenih istaknuo bih Gotovčevog “Eru s onoga svijeta” uloga Gazde Marka, Verdijevu “Moć sudbine” uloga Oca Gvardijana, te aktualnog Verdijevog “Trubadura” u kojem tumačim ulogu Ferranda.

Koju ulogu smatrate svojim najvećim izazovom, a koja Vam je najdraža?

– Uloga gazde Marka iz opere “Ero s onoga svijeta” mi je ujedno i najdraža i najzahtjevnija, kako pjevački tako i karakterno. Po prvi puta sam je pjevao u travnju 2018., a nadam se da ću je ponovno izvesti i ove sezone.

Kako se pripremate za određenu ulogu?

– Kao svakom mladom pjevaču potreban je konstantan rad na glasu, pa sam tako i ja svoj vokal kroz uloge usavršavo kod eminentnih vokalnih pedagoga kao što su Vitomir Marof i talijanski vokalni pedagog Paolo di Napoli. Također je važna i psihička priprema, pa se trudim što dublje ući u lik koji interpretiram.

Postoji li neka uloga koja vas posebno privlači, koju biste u budućnosti htjeli pjevati?

– Još uvijek ne razmišljam tako daleko, gradim se kao umjetnik korak po korak. Zasad mi je svaka ponuđena uloga bila izazov, a i budućima se jednako veselim.

Uz tako gust raspored, rad na akademiji i u kazalištu, imate li vremena za opuštanje ili hobije?

– Naravno da se nakon napornog rada potrebno opustiti, a ja to najrađe činim na svom brodu uživajući u moru i ribolovu. Nažalost, ti trenuci su sve rjeđi pa ih se trudim uhvatiti što više, pogotovo preko ljeta. Svakako, more me najbolje opušta.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

– Svakako bih se volio okušati na pozornicama izvan Hrvatske i naravno surađivati sa što više dirigenata jer smatram da svako novo iskustvo može samo oplemeniti mladog pjevača.

I za kraj, gdje vas se može vidjeti i čuti?

– Upravo je na repertoaru u Splitskom kazalištu Verdijeva opera “Trubadur”, u kojoj tumačim ulogu Ferranda, a koja se daje u suradnji s osječkim HNK-om. Prvu od moje tri izvedbe možete vidjeti već ovu subotu, 17. studenog. Nadam se da će se publici svidjeti, te vas svih pozivam da uveličate moju premijeru.5 KOMENTARI

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime