Nova ljevica poziva premijera Plenkovića i predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Bačića da se očituju oko zabrinjavajućih događaja vezanih uz umjetnički rad Nemanje Cvijanovića ‘Spomenik crvenoj Rijeci -samoobrambeni spomenik’ postavljen u sklopu projekta ‘Europska prijestolnica kulture – Rijeka 2020’.

– Taj je umjetnički rad izazvao najprije reakcije krajnje desnice, a dogodila se i izravna prijetnja smrću autoru umjetničkog rada, ispisana na riječkoj fasadi ‘Nemanja Srbine, presudit ćemo ti’ – ističu.

Što možemo očekivati nakon izjave predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Bačića da nije vidio da je ‘žestoko osuđeno postavljanje zvijezde petokrake u Rijeci’? – pita se Ivana Kekin, predsjednica Nove ljevice.

– Bačić i Plenković bi trebali znati da se predsjednik Tuđman, na kojeg se i oni rado pozivaju, nije odrekao važnih postignuća ostvarenih ‘pod crvenom zvijezdom’ koja je krasila njegovu partizansku kapu, a kasnije i šapku partizanskog generala. Jedno od tih postignuća jest da je ustaški režim pobijeđen, a Rijeka i Istra su pripale Hrvatskoj. Kao Dalmatinci, kojima je Pavelić prodao Dalmaciju Italiji, i Bačić i Plenković trebaju biti zahvalni ‘crvenoj zvijezdi’ da danas nisu Bacich i Plencovich.

Osim što se ne pitaju kako je došlo do ovakve revizije povijesti kojoj i sami doprinose, od Bačića i Plenkovića očekujemo jasne poruke i pravodobne reakcije i sankcije širiteljima mržnje u društvu, kad ih već nije bilo skoro 30 godina pod vodstvom HDZ-a.

Nažalost, neodređene ili sporne izjave s vrha vlasti legitimiraju govor mržnje i zločine iz mržnje koji bi mogli uslijediti – napisali su u priopćenju iz stranke Nova ljevica.
Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
1
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
2
Grrr
0
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime