Nacionalni park Krka tako planira izgraditi pješački viseći mosta preko kanjona rijeke Krke koji bi povezivao područje srednjovjekovnog grada Nečvena na lijevoj obali Krke s područjem uz srednjovjekovnu utvrdu Trošenj na desnoj obali. Idejno rješenje za projekt pješački viseći most Nečven-Trošenj izradila je zagrebačka tvrtka Blok.

Most će biti dug 447 metara i širok 176 centimetara, a uz viseći most planirano je i uređenje pristupnih putova za utvrde Nečven i Trošenj, piše ŠibenikIN

Srednjovjekovna utvrda Nečven sagrađena je na samom rubu litice na lijevoj obali Krke, a njezini prvi gospodari bili su Nelipići, vlasnici čitavog prominsko-miljevačkog kraja. U njihovu vlasništvu utvrda je bila do 1421.godine, a nakon toga dolazi u posjed plemićke obitelji Martinušić. Početkom 16. stoljeća Nečven osvajaju Turci, u čijim rukama ostaje sve do 1688. godine. Turci su u utvrdu doveli vojnu posadu i pretvorili je u sjedište nahije, a potom sandžakata i kadiluka krčkoga. Nakon odlaska Turaka Nečven je zapaljen i napola porušen.

Nasuprot utvrdi Nečven, na desnoj obali Krke, uzdiže se srednjovjekovna utvrda Trošenj koja je nekada bila u posjedu hrvatske velikaške obitelji Šubića koja je u cijelosti nadzirala desnu obalu Krke. Vjerojatno je podignuta zbog čuvanja i nadziranja strateški važnog mosta preko rijeke.

Turska vojska zauzela je Trošenj 1522. godine i u njega je smjestila vojnu posadu  te sagradila kulu kružnog oblika.Prodorom mletačke vojske u ove krajeve 1686. godine Turci su protjerani, a i ta je utvrda velikim dijelom porušena, piše ŠibenikIN.

Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije rješenje o utjecaju na okoliš donijeli su nakon što su prethodno zatražili mišljenje Hrvatske agencije za okoliš i prirodu te je zaključeno da projekt neće imati negativan utjecaj na okoliš te stoga nije potrebno provesti postupak glavne ocjene prihvatljivosti.

Cijelo rješenje možete pročitati ovdje. Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime