Povodom izjave predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskog župana g. Goran Pauk od dana 19. studenog 2019. godine, a koju je prenio internetski portal ŠibenikIn, te povodom gostovanja g. Pauk u emisiji HRT Otvoreno istog dana, Nezavisna lista Stipe Petrina javnosti je uputila priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Pametan đak = pametan birač

Apeliramo na predsjednika Hrvatske zajednice županija i župana Šibensko-kninske županije g. Gorana Pauk da se suzdrži od daljnjih komentara i izjava vezanih uz štrajk prosvjetnih radnika.

Upravo je vaš HDZ kriv za demografski slom, stagnirajuću ekonomiju, neodrživ mirovinski sustav (kojemu prijeti kolaps), iseljavanje radnog i slobodomislećeg stanovništva te zatupljivanje društva u cjelini.

Hrvatski rezultati u području ulaganja u obrazovanje, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnih vještina, stjecanja visokog obrazovanja i relevantnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za tržište rada ispod su prosjeka EU-a.

Reforma obrazovnog sustava „Škola za život“ nastavnicima i učiteljima dala je samo više administrativnog posla za jednaku plaću koja je i dalje mizerna i na najnižem mjestu uspoređujući plaće za VSS u cijeloj zemlji.

Štrajk je  legitiman!

Učitelji i nastavnici u RH imaju podjednaki okvir za rad kao većina učitelja i nastavnika u svijetu i EU. Razlike su u opremljenosti škola, uvjetima rada, kurikulimima, a naročito u plaćama a za to je kriva vlast koju između ostalog vi obnašate! Uostalom u emisiji Otvoreno sami ste priznali da su ulaganja decentraliziranih sredstava u školstvo i u ovoj 2019. godini na razini 2008. godine što je poražavajuće.

Upravo iz tog razloga u interes za nastavnička zanimanja postaje sve manji i Hrvatska će se uskoro suočiti sa situacijom da će nedostajali velik broj nastavničkog kadra. Već sada nema dovoljno nastavnika matematike, fizike, kemije i stranih jezika.
Europska komisija upravo zbog toga naš je obrazovni sustav ocijenila među najlošijima u Europi a činjenica jest da je vaša stranka, u državi većinu vremena na vlasti.

Bolje, modernije i kalitetnije obrazovanje HDZ-u ne ide u prilog. Na taj način stvorilo bi se više kadra koji bi argumentirano propitivao da li vi koji vladate znate što radite, da li vi zaslužujete visoke plaće koje primate. Jel vam i dalje malo 18.821,08 kuna koje primate za svoj rad a za koji vam još pomaže 3 zamjenika i najmanje 9 službenika u vašem uredu župana.

Nije stoga slučajno da smo pored svih prirodnih resursa i dalje najnerazvijenija zemlja EU i da imamo najniži standard i to ne samo u školstvu.

Kome treba pametan đak koji će sutra postati pametan birač, vašoj političkoj opciji zasigurno ne.

Štrajk nastavnika nije opterećenje za sustav, već je to dugogodišnje  bahato ponašanje vlasti. Masovna iseljavanja, rastuće nezadovoljstvo građana i ozračje nepravde i besperspektivnosti koje nas okružuju znak su da ste vi teret za sustav a ne nastavnici i građani koji podnose vaše političke eksperimente.

Zato s pravom zaključujemo ukoliko novca ima za “nove aute” trebate ga pronaći i za nastavnike!

Ne prijeti našem društvu globalna kriza već HDZ”Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime