Predstavnici nacionalne njemačke agencije u centru Zagreba primali su hrvatske zdravstvene djelatnike i nudili im posao.

– Počinju s plaćom koja ovisi o regiji u Njemačkoj, o bolnici ili vrsti klinike. Riječ je o plaćama koje se kreću od 3000 eura, bruto, i onda svake godine tijekom kvalificiranja i specijalizacije plaće se povećavaju – objašnjava Bessa Hoxhaj, javlja Dnevnik.hr.

Traže sve, od fizioterapeuta, farmaceuta do liječnika. Među zainteresiranima je i Marica Žižić, iskusna liječnica specijalistica. “Ne treba a priori govoriti, naravno sve su opcije otvorene”, kaže.

Sajam je privukao i mlade liječnike koji su tek izašli s fakulteta.

– Zanimaju me Engleska i skandinavske zemlje pogotovo jer sam čuo ovako po pričama od drugih ljudi i iskustava samo pozitivne stvari – kaže Igor Sočan iz Zagreba.Poslovi se nude i u Nizozemskoj gdje se traži 150 medicinskih sestara.

– U Nizozemskoj postoji sedam razina njegovanja. Počinje se od treće razine s plaćom od 1900 eura, više-manje. Kada dosegnete četvrtu razinu, plaća je 2600 eura, više-manje – otkriva Sara Ronchero iz Nizozemske.

To je otprilike 19.300 kuna. Kod nas su medicinske sestre u prosjeku plaćene od 3.400 do 7.000 kuna. Boljim uvjetima svjedoči i Tomislav Valjetić, medicinski tehničar, koji se prije šest godina preselio u Berlin.

– Razlika je velika. Meni je ovdje netto plaća između 2200 i 2300 eura, dok sam u Hrvatskoj imao između 5500 do 6000 tisuća kuna, što je to kada se preračuna otprilike tri puta više ovdje – kaže.

Plaća, dodaje, nije jedini pozitivan faktor.

– Počnimo prvo sa smjenama da su u Hrvatskoj bile 12-satne smjene koje su uz veliki broj prekovremenih sati same po sebi postajale još napornije, ovdje su smjene osmosatne – napominje.

Da zdravstveni kadar pati, potvrđuju i podaci Hrvatske liječničke komore. Trenutačno je u Hrvatskoj 1795 liječnika koji se pripremaju na napuštanje Hrvatske.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime