NITKO NE PRIČA O OVOME Koliko je zaraženih liječnika i sestara? Ova bolnica u Dalmaciji je druga po broju zaraženog osoblja

Odgovori su stigli iz svih KBC-ova, osim iz jednog


Budući da se ni na jednom mjestu ne objavljuju podaci koliko je zaraženog medicinskog osoblja po bolnicama, a koliko ih je u samoizolaciji, zbog čega, naravno, trpi zdravstveni sustav, Index je istražio kakva je situacija. Odgovori su stigli iz svih KBC-ova, osim iz Splita, ravnatelj Julije Meštrović nije javio ni na upit niti na poziv i poruku, a odgovore nisu dobili ni od nekoliko manjih bolnica.


Odgovori su stigli iz 12 bolnica – KBC-a: Zagreb, Osijek, Rijeka i Sestre milosrdnice, KB-a Merkur te Općih bolnica: Sveti Duh, Zadar, Virovitica, Karlovac, Pula, Dubrovnik, kao i OB Šibensko-kninske, a podaci su pokazali da je ukupno u njima trenutno zaražen 101 djelatnik.

Svi podaci od danas, samo su za Zadar od 10. rujna

Svi podaci odnose se na današnji dan (14. rujna), osim za Opću bolnicu Zadar, za koju imamo podatke od 10. rujna (nisu još poslali nove). Prema ovim podacima najviše zaraženih ima KBC Zagreb (Rebro) koji je ujedno i najveća bolnička ustanova u Hrvatskoj pa ovakvi podaci ne iznenađuju. Kod njih je na covid-19 pozitivno 20 djelatnika, od toga 5 liječnika, 10 medicinskih sestara, 5 nezdravstvenih radnika, dok se u samoizolaciji trenutno nalaze 3 liječnika i 6 medicinskih sestara.

Nakon Rebra, po broju zaraženih slijedi Opća bolnica Zadar s 14 zaraženih djelatnika (op.a., no treba uzeti u obzir da je moguće došlo i do promjene jer jedino za njih imamo podatke od 10. rujna i nisu nam još poslali nove) te je većina njih i asimptomatska (1 liječnik, 9 medicinskih sestara, 1 fizikalni terapeut, 3 nezdravstvena djelatnika), dok je kod četvero djelatnika propisana mjera samoizolacije (2 medicinske sestre, 2 nezdravstvena djelatnika).

Većina navedenih djelatnika je, kažu u bolnici, isključena zbog kontakta s oboljelom osobom od covida-19 izvan radnog mjesta (obiteljski ili privatni kontakti) ili su infekciju stekli tijekom korištenja godišnjeg odmora te su testirani na SARS-CoV-2 dan prije povratka s godišnjeg odmora. Za četvero djelatnika se ne može utvrditi gdje su stekli infekciju.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime