Nikad bolji makarski zimski karneval okupio 600 maškara: Makarani zapalili Hitnu pomoć

Sudjelovale su 23 maškarane skupine što je privuklo preko 2 tisuće posjetitelja

Ne samo da nije pala kiša, koju je tmurno jutarnje nebo nagovještavalo i svi prognozeri najavljivali, već je sunce obasjalo makarsku rivu punu „najčudnijih svata“ kako je jedan stari promatrač nazvao ovogodišnje maškare. Više od 600 sudionika odnosno 23 maškarane skupine, koliko ih se prijavilo, privuklo je oko dvije tisuće posjetitelja, piše portal Makarsko primorje.


Okupili su se u Ulici Petra Krešimira IV.,a onda ponosno u najoriginalnijim maskama ikada viđenim prodefilirali do pozornice ispred zgrade Grada gdje su se predstavili. Pokazali su najširu lepezu maštovitosti maškaranja i zabave. Prvi su se pokazali- mažoretkinje iz Ljubuškog i iz Livna, zatim Gradska glazba Makarske, pčelice iz vrtića „Pčelica“ DV „Biokovsko zvonce“, skupina djevojčica predstavila je pidžama party, skupina Abrakadabra koja je čarala, barala na pozornici. Nakon njih je nastupio, edukativno Forum žena upozorivši nas na obvezu odvajanja otpada. Posjetila je Zimski karneval i skupina Borg, pa Jamajka iz Krvavice. Krvavičani su na Makarskom karnevalu od samog početka, već 22 godine. Iz godine u godinu sve su originalniji i zabavniji. Srednjoškolci iz Srednje strukovne škole predstavili su se kao vojska, a iz Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića kao rokeri. Srednjoškolci su posjetiteljima dočarali i pravu svadbu. Nakon svata poziornicu su ponovo okupirale štringe i netopiri.

Među najoriginalnijim skupinama je bila svakako Harry Potter, koja je vrlo maštovito kostimirala sve likove na čelu s lordom Voldermortom. Maškarana skupina „Platno“ poručila je da je jedino platno koje Makarskoj treba Platno. Zanimljivim kostimima i zabavnim nastupom oduševile su maškare iz Brista, piše portal Makarsko primorje.

Posebno zanimliv bio je nastup balerina „Polantana“ iz Kaštel Kambelovca. Mnoge je bez daha ostavila maškarana skupina iz Tučepi koja je predstavljala Udrugu Kredenca. Doputovala je na golemom tegljaču u posebnim bijelim kostimima i predstavila je budućnost. I još jedna skupina iz Tučepi se predstavila u originalnim kostimima kao šumski stanovnici. Bilo je tu čudnih faca, ali i životinja poput zeca,pauka…

Kućanice i MK „Sv.Jure“ na čelu s kraljem i kraljicom makarskog Zimskog karnevala zaželjeli su svima mir u svijetu. Predstavljanje maškara završilo je Glazbom iz Baške Vode.

Maškare su predstavile svoje maske, ali su pokazali i svoja pjevačka i plesna umijeća. Program su, zlu ne trebalo, vodili „liječnici“ Dražen Kuzmanić i Toni Štulić. A da sve protekne kako treba bodrili su u ime organizatora i direktorica Turističke zajednice Hloverka Novak Srzić i meštar od zabave Tonči Lalić.Nakon predstavljanja, prijeki karnevalski sud, a drugog kažu maškare i nema u Makarskoj, presudio je Krnji – hitnoj pomoći i najodgovornijem za zdravstvo, za sve nedaće koje su Makarsku snašle s Domom zdravlja spalivši ga na velikom mulu.

Pročitali su prethodno oporuku ostavivši za svakoga po nešto. Na političare su u oporuci apelirali da sačuvaju Platno, Osejavu i Biloševac i dakako da se zauzmu za Dom zdravlja. Možda ih i poslušaju, ali pisma kaže „Maškare ća mogu maškare“.Nakon zabave na otvorenom sudionici makarskog Zimskog karnevala veselili su se na trgovima, rivi, svuda. U hotelu Meteor za sve sudionike je organiziran maskenbal. Uz tradicionalnu pašticadu i ples zabavljali su se do ponoći kada završavaju Poklade. Tako je ukratko protekao još jedan,ove godine 22.,recimo sjajan, Zimski karneval u organizaciji Grada Makarske i Turističke zajednice grada Makarske.

Kako su se Makarani zabavljali pogledajte u fotogaleriji Matka Begovića.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0