NIJE MODRULJ Oceanografi pregledali snimke morskog psa: “Radi se o vrsti koja se vratila u Jadran nakon 40 godina izbivanja”

Znanstvenici su složni da nije riječ o modrulju, već o jednoj drugoj vrsti

Ranije danas objavili smo video turista koji je na pučini ispred Makarske snimio morskog psa. I dok su neki strahovali da se radi o velikoj bijeloj psini, a većina pretpostavila da je u pitanju stalni stanovnik Jadranskog mora – modrulj, čini se da nije niti jedan.


Povezani sadržaj

Suradnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu i urednik portala Podvodni.hr, Pero Ugarković, je s kolegama Franom Madiracom, Davidom Udovičićem i Brankom Dragičevićem pregledao snimke te su zaključili da se radi o morskom psu vrste mako. S njima su se složili i poznati oceanografi iz Italije i Hrvatske, Alessandro Maddalena i dr. sc. Jakov Dulčić.

Objasnili su kako su došli do svog zaključka.

– Zašto se radi o vrsti mako (Isurus oxyrinchus) a ne modrulj, veliki bijeli ili neki treći?

1. Špicasta njuška
2. Vretenasto tijelo
3. Veličina i zaobljenost prsne peraje
4. Položaj i oblik leđne peraje
5. Boja
6. Način plivanja
7. Zadebljanje repa
8. Procjena dužine


Premda se možda analizom snimke ne bi dalo zaključiti na prvu o čemu se radi, sistemom eliminacije ostalih potencijalnih vrsta može se doći do zaključka kako se radi o morskom psu mako.

O ovoj vrsti smo već pisali puno puta jer se vratila u Jadran nakon više od 40 godina izbivanja, tj. u tom razdoblju službeno nije viđena. Prošle godine izašao je i znanstveni rad na tu temu (PDF rada ->https://tinyurl.com/y44jcfpq) i svi se autori slažu o čemu se radi na ovoj snimci. Isto su nam potvrdili i poznavatelji morskih pasa iz Italije – napisao je Ugarković.Rad na temu pojave morskog psa vrste mako u Jadranskom moru, možete pronaći OVDJE.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime