Prije 10 dana je održana 304. Sinjska alka, jedna od najvažnijih kulturno-povijesnih manifestacija u Hrvatskoj. Naš čitatelj iz Splita požalio nam se danas na jedan nevjerojatan detalj.

Naime, upravo je danas na svome Facebook zidu poželio objaviti video prilog o Sinjskoj alci s TV kalendara Hrvatske televizije. Međutim, stigla mu je automatska obavijest od Facebooka da objava nije u skladu sa standardima zajednice i to zbog govora mržnje koji je nekim čudom algoritam ove društvene mreže u njoj uspio prepoznati. Zbog toga objavu našeg čitatelja drugi korisnici ne mogu vidjeti.

Sami smo pogledali ovaj video uradak i pošto se bazira isključivo na povijesnim činjenicama, nije jasno zašto je Facebook ovako strogo reagirao na jedan povijesni prilog lišen bilo kakvog govora mržnje.

Video možete pogledati i sami:
2 KOMENTARI

 1. UREDNIČE ,JEBO TI STEPINAC USTAŠKU MAJKU ,ZAŠTO MI PRIJEČIŠ OBJAVLJIVAMNJE MOGA KOMENTARA??
  OVO NIJE NIKAKAV GOVOR MRŽNJE , ALI JE NA FACEBOO-KU STACIONIRANA HORDA STEPINČEVSKIH SLJEDEBINIKA I POTOMAKA STEPINČEVSKIH DRAKULA I VAMPIRA KOJI IMAJU SVOJE VIĐENEJ SVIJETA ,A ONO JE UVIJEK NACISTIČKO-RASISTIČKO-KLERIKALNO-ŠOVINISTIČKO, PA MENE VEĆ 6 MJESECI TRETIRAJU ,ZATO ŠTO SAM MARXISTA,DA MOJI KOMENTARI VRIJEĐAJU LJUDE ,ODNOSNO ,DA IZRAŽAVAM MRŽNJU.ZA NJIH JE MOJ MARXISITČKI POGLED NA SVIJET I NJEGOVU ZBILJU UVIJEK BOGOHULAN I NIKADA MI NISU KONKRETNO UPRLI PRSTOM ,ALI SA OBRAZLOŽENEJM NJIHOVOG GLEDANJA , ZAŠTO ME BLOKIRAJU. ONI ,DEKLE ,IMAJU PRAVO I U CRKVI PRDNUTI A DA BUDU UPRAVU.
  PA EVO MOGA KOMENTARA U VEZI SINJESKE GBOSPE KOJI NIKDA NIJE BIO OBJAVLJEN NA FACEBOO-KU;
  LAŽNA SINJSKA GOSPE PODVALA JE ZLOČINAČKE CRKVE U HRVATA.!!

  O KAKVOJ TO VITEŠKOJ IGRI GOVORE DINARSKI ANTROPIDNI TRIBALNO-TALIBANSKI KATOKLICI, MLETAČKI PLAĆENICI ,HAJDUCI. A POVIJESNA ISTINA ZNA DRUGAČIJU PRIČU O TOJ ALKI( ALCI) O KOJOJ SE SNIMA I FILM.PA EVO MOGA SAZNANJA O NJOJ.
  POČELO SNIMANJE LAŽNOG KATOLILČKOG ,KRVOLOČNO KASTINSKOG MITA KOJI ĆE DOKAZATI DA SU GORŠTACI SA DINARSKLIH OSOJA I RPISOJA , HAJDUCI,MLETAČKI PLAČENICI,UZELI GOSPINU SLIKU IZ CRKVE U RAMI I PREBJEGLI PRED TURCIMA NA TERITORIJ ZAPADNE KRŠĆANSKE KASTINSKO-ZLOČINAČKE ORAGANIOZACIJE,MLETAĆKIH DUŽDEVA, KOJA JE TIME HTJELA DOKAZATI ,ONOM NEUKOM ,SLIJEPO ODGAJANOM KATOLIČKOM PUKU DA JE TAMO POD OSMALIJAMA ŽIVOT NEMOGUĆ ,A O VJERI SE NE SMIJE NI MISLITI. A ONO OBRATNO. NA STRANI ZGRATAČKO-KASTINSKO-ZLOČINAČKOG KATOLIŠTVA, U MLETAČKOM CARSTVU, SE ROBUJE, A POSEBNO POD FRANKOPANIMA I ZRINSKIM, A U BOSNI FRANJEVCI GRADE CRKVE I SAMOSTANE ,PA RAJA BOLJE ŽIVI NEGO U KATOLIČKOM KRVOLOČNOM MILJEU.NISU ROBOVI VEĆ PRAVI GRAĐANI ,ISTINA KOJI PLAĆAJU POREZ U NATURI. TREBA PROČITATI KNJIGU IVANA LOVRENOVIĆA, BOSANSKOG KNJIŽEVNIKA I POVIJESNIČARA KOJI OTKRIVA SVU LAŽ I FALCIFIKATE KATOLIČKE CRKVENE I ONE DRUGE POVIJESTI ,TIČUĆI SE SINJSKE ALKE, KOJA SE TEMALJI NA TOBOŽ NEKOM ČOJSTVU I JUNAŠTVU ,POD KRIŽEM I PATRICAMA ,A SVE PROTIV ISLAMA ,OSMALIJA I TERORA POD OSMANLIJAMA. A POŠTOVANI KNJIŽEVNIK I POVIJESNIČAR ,IVAN LOVRENOVIĆ U SVOJOJ KNJIZI RAZOTKRIVA NAJVEĆU LAŽ I PREVARU NA KOJOJ ZIDAJU MIT O SINJSKOJ ALKI ,DA JE SLIKA SPAŠENA OD OSMALIJA KOJI U SVOJIM POHODIMA ,SVE ŠTO JE KRŠĆANSKO,UNIŠTAVAJU . MEĐUTIM, U BOSNI ,POD OSMANLIJAMA, SELJACI ŽIVE SLOBODNIJE NEGO POD KASTINSKO-PLJAČKAŠKO-ZLOČINAČKOM CRKVOM NA ZAPADU.TA KNJIGA NOSI NASLOV=BOSANSKI HRVATI=, PREMA TOME, SINJSKA ALKA JE NAJVEĆA LAŽ I PREVARA PODMETNUTA OD MLETAČKIH DUŽDEVA U SLUŽBI ZLOČINAČKOG KATOLIČKOG -KRVOLOČNOG RIMA U ČIJOJ ZLOČINAČKO-PLJAČKAŠKOJ SLUŽBI SU SLUŽILI SINJANI I SVI OSTALI DUŽ DALAMTINSKE OBALE DO NERETVE I DINARSKIH OSOJA I PRISOJA.. PA O PREBJEGLIM KMETOVIMA ZRINSKIH I FRANAKANA,OD ZRINA DO NERETVE , TREBA PROČITATI POVIJESNU ISTUINU KOD PROFESORA IVE GOLDSTEINA I NJEGOVE PROFESORICE KLAIĆKE ,KOJI OBOJE GOVORE O FEUDALIZMU U BOSNI I HRVATSKOJ, SA RAZLIČITIH STAJALIŠAT ALI SUŠTINA ISTA.
  TREBA ,JEDNOM ZAUVJEK, RAZOTKRITI PRAVU ISTINU O SLICI GOSPE SINJSKE ,PIŠE IVAN LOVRENOVIĆ, KOJA U SINJU VEĆ 3OO GODINA BIVA PREDSTAVLAJANA KAO MIT,KAO JUNAČKI PODVIG TIH DINARSKIH HAJDUKA ,KOJI PRED TURSKIM ZULUMOM ,OSIM SPAŠAVANJA GLAVE ,SPAŠAVAJU I VJERSKE SVETINJE ,PA SU U TOJ ŽIVOTNOJ NEIZVJESNOSTI, U BIJEGU PRED TURCIMA, NOSILI I SVOJE VJERUJUĆE PREDMETE, RELIKVIJE, MEĐU KOJIM JE POSEBNO MJESTO I RIZIK UZIMALA SLIKA GOSPE.. MEĐUTIM, POVIJSNA ISTINA JE DRUGAČIJA. MLETAČKI VOJNICI SU 1687 GODINE ,U BIJEGU PRED TURCIMA , NA POZIV MLETAČKOG PROVIDURA ANTUNA ZENA ,PRIJE BIJEGA IZ RAME ZAPALILI TAMOŠNJI SAMOSTAN ,KOJEG SU TAMOŠNJI KRŠĆANI IZGRADILI UZ POMOĆ OSMANSKIH VLASTI I TOM PRILIKOM UZELI GOSPINU SLIKU DA NA ZAPDAU, U DALMACIJI , U PODRUČJU VLADAVINE MLETAČKIH DUŽDEVA, SE PREDSTAVE KAO ŽRTVE KOJE SU UZ SAV ŽIVOTNI RIZIK MISLILI I NA GOSPU, NJIHOVU VJERUJUĆU SVETINJU. A POVIJEST KAŽE ,DA SU TO BILI NAJMANJE VJERUJUĆI HAJDUCI ,VEĆ OKRUTNI PLAĆENICI KOJI SU ZNALI SAMO ZA PLJAČKU A NIKAKVU IDEJU. TOM SMIŠLJENOM LAŽI VEĆ 3OO GODINA KATOLIČKA ZLOČINAČKA CRKVA OBMNJUJE NAROD, A POSEBNO VJERNIKE. O ČEMU PIŠE POVIJESNIČAR LOVRENOVIĆ U SVOJOJ KNJIZI ,=BOSANSKI HRVATI=.

 2. Te blokade za Facebook u Hrvatskoj odrađuje ekipa gongovaca i drugih koji rade u jugo-četničkom portalu naziva Faktograf.hr.

Comments are closed.