Članovi HPD-a Kozjak, trail sekcijeDračariostali su, blago rečeno, neugodno iznenađeni kada su shvatili da je nepoznati počinitelj ukrao kip, ni manje ni više nego s grebena Poljičke planine iznad Zeljovića u Jesenicama.

 

Radi se o kipu “Gunge” koji je napravio mladi umjetnik Teo Baučić.

“Uvijek nas ražalosti kad vidimo gomile smeća i građevinskog otpada po planinama, no da je s grebena poviše Zeljovića u Jesenicama ukraden kip “Gunge” stvarno ne možemo vjerovati! Pa dokle ljudska bezobraština i drskost mogu ići? Doći po okriljem noći, popeti se na greben, ponijeti alat, oštemati kip i ukrasti ga. Što reći?

Prije nekoliko mjeseci smo baš tu napravili trening, a ova naša slika Gunge” je čini se i posljednja koju ćemo ikad više slikati”, požalili su se planinari.

Inače, radi se o kipu koji je postavljen na inicijativu udruge “Jesenice”, a predstavlja lokalnu jeseničku legendu, starog Gungu. Kip je uveseljavao sve planinare i izletnike koji su se kretali ovim područjem, a pojava kipa koji sjedi na grebenu jednostavno je bila spektakularna.

Osudi ovog bezumnog čina pridružio se i Mladen Banović iz Dugog Rata koji uređuje tamošnji lokalni portal.

“Ovaj drski čin može samo šokirati neupućene.

Ta zar nisu još uvijek nepoznati tati u Gatima prije 13 godina, također pod okriljem srednjopoljičkog mraka, ukrali spomenik Antunu Mihanoviću, piscu stihova naše himne, porijeklom iz stare Poljičke kneževine, veliki kip težak tonu i dvije stotine kilograma, a samo je njegov brončani dio iznosio četvrtinu mase.

Ali eto, tu su se sekundarni tati malo zaj**ali, jer Teo Baučić je Gungu napravio od čvrste patinirane – plastike.

Ni grama bronce neprijateljima kulture”, poručio je Banović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime