Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Netko ih ne voli, a mnogi obožavaju. Ovo je poseban recept za tripice koji se godinama stvarao u Splitu: "Obožavam ih skuhati za svoje prijatelje i gledati kako uživaju"

"Napokon smo skužili da moramo nać asa s kojim bi se potukli s ostatkom svijeta. Priča o marendi je odlična za lokalno stanovništvo jer bi napokon imali neka od tih zaboravljenih jela u svim objektima..."
SANDRA & DANE TAHIROVIĆ / Foto: Igor Jakšić, Zora Bila27. prosinca 2024. 07:58
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Dragi naši čitatelji, za početak ove kolumne prije svega Sandra & Dane žele Vam Sretan i blagoslovljen Božić. U vremenu koje nas stalno podsjeća kako je važno vjerovati i trinaesto prase vjeruje u vas i vase sposobnosti. Da generalno budemo malo bolji ljudi, da nogometnim žargonom stanemo malo na balun, dodamo prvome do sebe, sto bi u prenesenom značenju značilo pomognemo prvome do sebe, a ako već nismo u mogućnosti pomoći da bar ne odmažemo. S malo truda svakoga od nas bilo bi, čini mi se manje zla. Vjerujem da vrijedi pokušati.

Sada se okrenimo onome o čemu sam vam najavio kolumnu u prošlom izdanju.

MARENDA

Marenda je taj mini obrok između doručka i ručka. Težački obrok koji je njima bio izuzetno važan. Dok nismo bili ovako ekološki osviješteni pa smo imali i sve te tvornice i kombinate, u njima se dobro marendavalo. Dite sam škverske familije pa znam kad i kako se to sve radilo. Ali to su neka druga vrimena.

Danas smo ekološki toliko svjesni da smo pogasili industriju i mislim da bi to mogli koristiti kao svoj marketing u turizmu. Jer ne vidim da može doć do novog pokretanja industrije.

Jedan od mojih prvih angažmana kao chefa bila je jedna betula u Getu, tamo su se kuhale marende. Jedna od važnijih marendi bile su tripice. A trinaesti prase malo toga ne jede. Ali tripice ne voli. Pamtim i danas moje prvo kuhanje tripica u tom objektu, imali smo naravno one žive koje je tribalo provuć kroz par voda. Kombinirao sam kuhanje i povraćanje jer taj miris jednostavno nisam podnosio. Ali odustajanje nije bila opcija. Vrtio sam i pregledavao različite recepture i polako dizao formu u kuhanju tripica. Naravno da sam ukratko vrijeme navikao na taj miris pa su i tegobe nestale. Prije svega sam tvrdoglavo prase.

Važnost tih tripica upoznao sam gledajući goste koji su ih jeli kroz mali prozor te kužine. U zimskom periodu gosti su bili mahom ribari i svi oni koji su bili vezani uz centar grada, naravno tu su bili i otočani kojima je to bila neka tradicija u likara, posli na marendu i onda na trajekt. Sve te rituale naučio sam promatrajući te ljude. Kuhajući tripice naravno da bi ih probao, ali ostao sam na tome, ni danas ih ne jedem, ali ih obožavam skuhati za svoje prijatelje i naravno gledati ih kako uživaju. To mi je ostao poseban gušt i ista je to emocija koju sam imao prije tih dvadesetak godina u Getu.

Ako se vratim još malo dalje u prošlost, u svoje rano djetinjstvo, moji roditelji su radili ponediljak/ petak u škveru, samo kad izlazija brod onda se radilo bez plana i programa. Ali vikendom bi marendu radija moj otac. Pripremio bi nam jetricu iz tave, onako na naglo, maslinovo ulje, sol, papar. Druga delikatesa bila bi mozak, naravno pržena jaja i to bi bila vikend marenda. Naime moj otac nije kuhao svaki dan, to je radila moja majka, ali on kad bi ušao u kuhinju očekivao nas je spektakl. Domaći kruh, opisana marende, jezik koji je pripremao na "divljač" u gustom slatko kiselom umaku, palamida pečena s umakom od poma. Još imam te okuse urezane u glavi. Mislim da ako pratite moje kolumne, sada već pomalo kužite zašto je trinaesto prase toliko infetano kuhinjom i gastronomijom.

Današnja marenda i ta kuhana jela na žlicu ostala su na sreću dio naše tradicije što je fantastično, ali malo se pomaklo vrime konzumacije. Meni su marende morale biti spremne za najkasnije devet manje kvarat ujutro.
Danas se u najvećem broju slučajeva one se konzumiraju u vrime ručka. Pa se kroz marende provlače i neka jela koja to nisu, ali to ostavljam svakome na volju da radi onako kako misli da je najbolje.

Marendat se moglo par feta domaćeg pršuta, sa sirom iz ulja, slane srdele ili marinirane inćune. Jetricu na naglo ili dolce garbo, tripice, fažol, sarmu, pečenicu, domaću kobasu i još jako puno spize da ne nabrajam sad sve po sezonama. Vrime od marende je oko 10 uri.

Sveti gral te merende je nestao u tom vremenu i prostoru, ali ona je još uvik na svu sreću živa. I onda se neko pametan dosjetio (čitaj Turistička zajednica Županije splitsko dalmatinske) i krenuo brendirati taj proizvod. Pod sloganom ostavite brunch kući dođite na marendu. I to zvuči fantastično. Toliko malo toga mi imamo za brendirati u gastronomiji da se moramo svi uhvatiti za isti stap. Jer Španjolci imaju tapase,Talijani pastu i pizze, Amerikanci junk food tj. burgere, da smo mi jednostavno morali izbacit neku gastro priču. Marenda je po meni, a vjerujte mi živim gastronomiju, prava priča i dobar put. Još uvik se to dosta nespretno prezentira i nekad na kriv način jer je tako bilo najjednostavnije pa se tu malo i znamo osramotit, ali sve u svemu put je dobar. Jedini pravi mislim. Sve drugo će nadoć.

Jer mi tom turistu moramo dati razlog da dođe k nama. Sunce i more više nisu dovoljna ješka. I drugi to imaju. Pa je tako brendiranje marende kao nove ješke lipa i pohvalna stvar. Naime napokon smo skužili da moramo nać asa s kojim bi se potukli s ostatkom svijeta. Ta priča je naime puno dobra i za lokalno stanovništvo. Jer bi napokon imali neka od tih zaboravljenih jela u svim objektima. A to je preduvjet uspjeha ove inicijative. Jer ako se priča svede da se ta marenda može konzumirat samo u par lokala, a bila je mamac na koji bi se promovirao turizam onda priča ne bi imala smisla.

Ali kad bi cilu godinu naš svit ima skoro u svim objektima nekim danima u tjednu nešto od plave ribe, kad bi se radija savour od srdele, palamida, inćuni pa se uz to servira lip domaći kruv, teško bi nekom to odolija, a virujte mi stranci bi padali u afan. Lipo ulje, domaća kvasina, lipa poma u lito su nas put u uspjeh. I naravno da triba u tome ostavit slobodu da ih svaka kuća pripremi po svom guštu. Marenda bi tribala bit dostupna od 9 do 13, znači do početka obida. I ako se svi stavimo u to, siguran sam da ćemo uspit.

Sve u svemu, uživajte u blagdanima, ne zaboravite one potrebite, budite mi sritni i veseli. Kako bi reka moj dobri prijatelj Dedić, život nema reprizu.

Puno vas voli vase trinaesto prase. Bez zadrške i bez zaprške čitajte trinaesto prase. Svoja pitanja i ideje šaljite na: info@zorabila.com

Na najzanimljivije pitanje odgovoriti ćemo u idućoj kolumni.

TRIPICE

  • 1 kg tripica
  • 3 kapule
  • 2 mrkve
  • 3 krumpira
  • 150 g pršuta
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 kitica peršina
  • 2 lista lovora
  • 250 g pasirana rajčica
  • dimljena crvena paprika
  • maslinovo ulje
  • bijelo vino
  • 50 gr grana padano
  • teleća nogica
  • limun
  • domaća kvasina

Priprema:
Obarene tripice narezati na rezance. Na maslinovom ulju šufigati kapulu, nakon toga dodati mrkvu celer, pršut na kockice, češnjak sitno rezan. Kratko pirjati pa dodati tripice ,nakon toga pasiranu rajčicu ,crvenu papriku. Podliti s malo bijelog vina, kad ispari alkohol dodati lagano temeljac . Temeljce čuvajte tako sto ćete kada kuhate juhe zamrznuti ostatak i uvijek imate dobar temeljac za podliti jela, nikako ne podlijevajte vodom.

Dodajte lovorov list, teleću nogicu te kuhajte oko 45 min pa dodajte krumpir na kockice i kuhajte dodatnih 15-ak min. Krumpir će kroz svoj škrob dati dodatnu kremoznost umaku pa će tripice biti još bolje. U samom finišu dodajte malo kajenskog papra i par kapi kvasine. U proljeće im dodajte i mladi grašak, tripice s graškom tj biẓ̌ima su spektakl. Kad su tripice gotove ostavite ih da odmore 15 ak min prije serviranja.

Servirajte uz dodatak peršina i ribanog grana padana, te naribajte po jelu koricu limuna.

Dobar tek!

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
29
Haha
1
Nice
4
What?
4
Laž
2
Sad
3
Mad
6
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.