Nerazvrstane ceste: Od mogućih 396 realizirano samo 12 milijuna kuna

RERA je ponudila i pomoć za pripremu i prijavu projekata, no većina ih se nije javila

Današnji broj Slobodne Dalmacije donosi članak u kojem stoji kako su gradovi i općine s područja Splitsko-dalmatinske županije povukli samo 12 milijuna kuna iz europskih fondova za gradnju novih i rekonstrukciju postojećih nerazvrstanih cesta.


Splitsko-dalmatinska županija broji 55 jedinica lokalne samouprave, kojima je na raspolaganju bilo 396 milijuna kuna za uređenje nerazvrstanih cesta. Međutim, sredstva je dobilo samo njih 5 – Općine Podstrana, Tučepi, Podgora i Podbablje te Grad Vrgorac, koji su povukli ukupno 12 milijuna kuna. Slobodna prenosi i izjavu v.d. ravnatelja Javne ustanove RERA S.D. Joze Sarača koji kaže kako je informirao sve načelnike i gradonačelnike o natječaju iz Programa ruralnog razvoja koji se odnosi na gradnju novih i rekonstrukciju postojećih nerazvrstanih cesta, RERA je ponudila i pomoć za pripremu i prijavu projekata, no većina ih se nije javila, stoga je Ferata.hr. istražila zbog čega se na natječaj nisu prijavile jedinice lokalne samouprave s područja cetinskog kraja.

– Grad Vrlika se javio na taj natječaj, aplicirao uređenje ulice Milana Begovića u Vrlici. Međutim, mi smo iz banalnih razloga odbijeni. U aplikaciji smo naveli da imamo izvedbeni projekt, a oni su tražili glavni projekt. Iako je izvedbeni projekt detaljniji od glavnog projekta, odbijeni smo i nismo dobili ništa – rekao je gradonačelnik Grada Vrlike Jure Plazonić.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić kaže kako oni upravo rade popis i evidenciju svih nerazvrstanih cesta na području Grada Trilja.

– Tada će se steći uvjeti da se izaberu ceste koje mogu ići odmah i da dalje mogu ići u proceduru one koje su nam prioritet. Nije baš bilo najjednostavnije sve to pripremit, ali evo u ovoj godini ćemo sigurno imati pripremljene dvije ceste koje povezuju dva naselja –  kazao je Šipić.

– Budući da vlasništvo mora biti jedan kroz jedan na Općini Hrvace, trebalo bi nekoliko godina za provesti tu proceduru, a to bi nas skoro koštalo koliko bi dobili sredstava za te prometnice. Ostalo nam je vrlo malo cesta koje nisu presvučene asfaltnim slojem, tako da smo odlučili uz pomoć Županije i određenih ministarstava rješavati taj problem. Vjerujem da ćemo tijekom ove godine privesti kraju asfaltiranje tih prometnica – ističe Načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak.


Načelnik Otoka Dušan Đula kaže kako se Općina Otok nije prijavila zbog vrlo kratkog roka za pripremu dokumentacije.

– Nismo se mogli javiti na natječaj. Da bismo se prijavili, morali smo imati odrađene predradnje, odnosno riješiti imovinsko-pravne odnose i svu drugu dokumentaciju. Mi to u tako kratkom roku nismo mogli i sve da smo radili na samom tom projektu u tako kratkom vremenskom roku ne bismo uspjeli sve pripremiti.Kontaktiran je i načelnik Općine Dicmo Ivan Maretić koji je kazao:

– Uvijek kada pričamo o nerazvrstanim cestama postavlja se pitanje vlasništva i ako nismo vlasnici tih cesta, potrebna su značajna sredstva da bi se napravio elaborat. Sada ga pokušavamo napraviti da bi bili spremni za sljedeći natječaj – istaknuo je Maretić, piše Ferata.hr.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0