Splitska gradska uprava prije dva dana, točnije 22. svibnja, primila je jako dobre vijesti: “Potkornjak gotovo nestao, zadovoljeni uvjeti za ukidanje elementarne nepogode”. Vijesti su to kojima su se svi obradovali, od struke do Splićani jer prema izvješću Hrvatskoga šumarskog instituta ispunjeni su uvjeti za ukidanje elementarne nepogode na Marjanu jer je iz te park-šume gotovo nestao potkornjak, zbog kojeg je ona u veljači 2019. i proglašena.

Procjenom stanja šume odnosno broja zaraženih, mrtvih i zdravih stabala, zatim evaluacijom ulova iz feromonskih klopki te analizom regulatornih mehanizama populacije potkornjakmože se zaključiti kako je mediteranski potkornjak u fazi retrogradacije te su zadovoljeni uvjeti za ukidanje elementarne nepogode – najvažniji je dio zaključka Izvješća Hrvatskog šumarskog instituta kojeg potpisuje dr. sc. Milan Pernek.

Zahvati velikih sječa više nisu potrebni, ali se i dalje treba držati akcijskog plana koji je usmjeren ka snižavanju zaraženog drvenog materijala, kazao nam je koordinator Nenad Ružić kojeg smo kontaktirali za komentar o ovim lijepim vijestima.

– Nakon sve muke, truda i problema koje smo imali mogu reći da sam zadovoljan i sretan jer smo uspjeli – kazao nam je Ružić te nastavio:

“Ovo izvješće od gospodina Perneka je rezultat više uzimanja uzoraka kroz čitavu godinu. Izvješće za peti mjesec je izuzetno dobro i najbolje pokazuje stanje jer se uzorci uzimaju kada su topla vremena, a tada je potkornjak najaktivniji.  Kroz 5. mjesec bili smo zajedno dva puta na Marjanu. Feromonske klopke su bile dosta pune. Mi kao laici govorili smo: ‘Bože moj koliko tog potkornjaka ima’, on kada je došao rekao je: ‘Imam vam dobru vijest. To vam uopće nije potkornjak. Morate se bolje zagledati, to je jedna vrst domikusa koji dolazi nakon potkornjaka, on se zavlači u hodnike koje je potkornjak napravio, a uopće nama rilo ni zubiće kao potkornjak, benigan je’, bile su riječi olakšanja.

Broj od 20 i nešto zaraženih tisuća jedinki pao je na 63 jedinke što je u prirodnoj normali jer potkornjaka uvijek ima.– Sada ima više njegovih predatora koji ga jedu nego što njega ima tako da možemo reći da potkornjaka više nema i sukladno tome gospodin Pernek je i napravio izvješće. On se toliko razmnožio da ga je trebalo agresivnom sječom izbaciti da bi preuzeo prirodnu funkciju regulacije da njegov broj opadne na taj broj koji je minimum odnosno da ga priroda sama regulira – objasnio je Ružić.

Potpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama

Mjere zaštite nastavit će se provoditi i kroz ovu godinu te će se nakon toga ponovno procijeniti stanje.

– Proveli smo niz aktivnosti nakon prve velike sječe gdje smo radili na pripremi svih radnji koje će se odnositi na razdoblje kada se ukine izravna opasnost. Pripremali smo teren da se krene odmah po ukidanju izravne opasnosti s uvođenjem redovnih mjera.

Hrvatski šumarski institut je izradio elaborat pošumljavanja koji je rezultata višednevnih obilazaka terena, ispitivanja tla, ispitivanja uvjeta,… da se može odrediti na kojem djelu Marjana se može što i na koji način saditi. Taj elaborat je gotov. Ono što nas sada čeka jest to da je u pripremi nacrt ugovora gdje bi mi gospodarenje Marjana prepustili Hrvatskim šumama. Taj nacrt se temelji na akcijskom planu koji je napisao gospodin Pernek. Prema toj dokumentaciji Hrvatske šume ušle bi na Marjan i gospodarile tako da bi radili čišćenje Marjana, pošumljavanje, uništavanje invazivnih vrsta kao pajasen, vraćanje šumske vegetacije uzgojnim mjerama ili sadnjom prikladnih vrsta na Marjanu,… – kazao je koordinator Ružić.

Predstavljanje Izvješća kojeg potpisuje dr. sc.Milan Pernek bit će na skorašnjoj sjednici Stožera civilne zaštite na kojoj će se raspravljati i o ukidanju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode koja je za park-šumu Marjan proglašena početkom veljače 2019. godine.

– Taj ugovor će nadam se biti potpisan nakon što Stožer ukine izravnu opasnost i onda Hrvatske šume preuzimaju gospodarenje jer JU Marjan više nema uvjete za to. Grad će direktno kao vlasnik potpisati ugovor gdje će se definirati sve radnje koje treba obaviti na Marjanu i da jednostavno Marjan oživi, da za iduće generacije bude baš kakav treba biti.

Popravit će se i suhozidi

– Radili smo elaborat izrade popravaka suhozida, doveli smo sudskog vještaka i u dogovoru s konzervatorima sada smo to ostavili na čekanju dok se završi zadnja sječa. Onda kreće obnova suhozida, pošumljavanje, usporedno čišćenje, uništavanje invazivnih vrsta,… Mi smo pripremili sve da bi se onog trenutka kada završi izravna opasnost odmah krenulo u jedan posao koji će biti dugotrajan ali će se isplatiti – istaknuo je Ružić.

Ružić je još jednom kazao kako je jako sretan ovim vijestima s Marjana, zahvalio se svim sudionicima koji su dobronamjerno sudjelovali u ovoj sanaciji jer bez njihove pomoći ovo ne bi uspjelo te dodao da iako njegov posao s ovime prestaje, uvijek će biti na raspolaganju za stručan savjet i pomoć

– Da nam Marjan više nikada ne bude zapušten jer to je rezultat ovih 40 godina zapuštenosti i nerada i priroda je odgovorila na svoj način i poslala potkornjaka. Uspjeli smo i to je najbitnije. Hrvatske šume će sada u ime Grada gospodariti, a mi ćem biti i dalje u pripomoći, tu smo radi organizacije i kao podrška da se sve obavi kako smo dogovorili. Nadam se da će taj Marjan još sto godina biti oaza građanima da uživaju u njemu. Split bez Marjana je nezamisliv i iduće generacije imaju pravo da uživaju u njemu – za kraj našeg razgovora poručio je Ružić.

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime